Florin Spătaru: Iaşul poate fi motorul dezvoltării economice din regiunea Moldovei

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, s-a aflat joi, 16 martie, într-o vizită de lucru în judeţul Iaşi, în cadru căreia a vizitat mai multe societăţi comerciale şi s-a întâlnit cu reprezentanţii mediului local de afaceri. Cu acest prilej, ministrul a făcut cunoscute schemele de ajutor de stat de la nivelul Ministerului Economiei.

În prima parte a zilei, Florin Spătaru a vizitat două companii care își desfășoară activitatea pe platforma industrială a Tehnoton Iaşi.

“Sunt susținătorul interacțiunii directe cu mediul de afaceri din România. Tocmai de aceea, în timpul vizitelor mele, în diverse județe din țară, discut cu managementul companiilor la fața locului, în mijlocul muncitorilor. Astăzi, la Iaşi, am avut o întâlnire cu mediul de afaceri local pentru  Am fost la Siorom, o firmă care produce echipamente din gama de protecţie profesională destinată muncitorilor, pompierilor sau politiștilor și la OMCO, o companie care este lider mondial în producerea de matrițe pentru recipiente din sticlă. Iașiul are un potențial fantastic de dezvoltare datorită tradiției industriale, dar și datorită mediului universitar care pregătește specialiști în diverse domenii. Iaşul poate fi motorul dezvoltării economice a regiunii Moldova. Este nevoie, însă de o promovare mult mai intensă la nivelul investitorilor interesați să dezvolte afaceri în ţara noastră şi să creeze locuri de muncă”, a declarat ministrul Florin Spătaru.

Acesta a afirmat că, de mai mulţi ani, Iașul pare să fie blocat, cu toate că este unul dintre cele mai atractive locuri din regiunea Moldovei. “Investitori mari ar putea beneficia de zone generoase pentru dezvoltarea afacerilor și forță de muncă pregătită la nivel înalt”, a declarat ministrul.

“Am stat de vorbă cu managementul câtorva companii care vor să se extindă și să se dezvolte la Iași și le-am transmis că ușa Ministerului Economiei le este deschisă și putem discuta oricând despre problemele cu care se confruntă, dar și despre propunerile cu care pot veni pentru o eficientizare a activității sectoarelor economice, fie că vorbim despre finanțări sau despre încurajarea învățământului dual”, a mai precizat ministrul.

La finalul vizitei în judeţul Iaşi, ministrul Economiei a vizitat Electroputere VFU Paşcani, fabrică cu o istorie de peste 150 de ani în domeniul materialului rulant. După ce compania a ajuns în proprietate privată şi au fost făcute mai multe investitii în tehnologie, know-how și resurse umane, Electroputere VFU Paşcani a început şi construcția de vehicule feroviare. 68 de automotoare, 276 de vagoane de călători, 455 de vagoane de marfă şi 16 tramvaie au reprezentat proiectele de reconstrucție și modernizare vehicule, din ultimii ani.

“Principalul client, implicit beneficiar, al acestui tip de industrie ar trebui să fie, în primul rând, statul român. Cu toate acestea, puține produse de la Electroputere VFU Paşcani sunt comandate de autoritățile din România. Susțin investițiile cu capital românesc şi consider că ar trebui să punem pe primul loc produsul românesc, mai ales când vorbim despre achiziții publice mari precum flote feroviare sau de transport public local”, a declarat, al finaluol vizitei, ministrul Florin Spătaru, care pe durata şederii sale la Iaşi a fost însoţit, printre alţii, de prefectul Bogdan Cojocaru şi senatorul Maricel Popa.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;