Viețile copiilor ucraineni refugiați la Iași și ale familiilor lor, prezentate într-o expoziție de fotografie eveniment

Nika (6 ani) și Yehor (10 ani) au plecat din Ucraina doar cu mama și bunica lor, la capătul câtorva zile de bombardamente, în care părinții au decis că salvarea copiilor este prioritară. Au ajuns în România prin Republica Moldova și au trecut granița pe la Vama Sculeni. Aici au fost primiți cu empatie, căldură și înțelegere cum nu au mai văzut în viața lor, povestește mama celor doi frați. Copiii sunt acum la Iași, învață limba română și participă la activitățile educaționale non-formale derulate de Organizația Salvați Copiii România. Nika și Yehor sunt doi dintre cei 13 copii ucraineni care și-au găsit la Iași adăpost din calea războiului, ale căror vieți au fost documentate prin fotografii detaliate, instantanee care le înfățișează viața de zi cu zi. Fotografiile, realizate de Lysenko Olena, fotografă din Ucraina, stabilită acum la Iași vor fi expuse la Palas Mall, sunt numele de Bine în Iași. Deschiderea oficială a expoziției va avea loc luni, 20 martie, ora 14.00, în incinta Palas Mall, demisol.

Trauma dislocării de casele, școlile și de cele mai multe ori de tații lor este una complexă. În perioada plină de insecuritate prin care trec, copiii ucraineni au nevoie să își continue studiile, să socializeze, să își facă prieteni, să se simtă integrați în comunitățile în care se refugiază din calea războiului.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a vorbit despre importanța integrării în comunitate: „Trauma psihologică a acestor copii este una majoră, iar primul pas spre vindecare este redobândirea sentimentului de normalitate. De aceea integrarea socială și continuarea studiilor educaționale sunt atât de importante, pentru că acești copii au nevoie să știe că sunt în siguranță și că nu abandonați”.

Organizația Salvați Copiii România și-a diversificat programul destinat copiilor refugiați din Ucraina și, dincolo de asistența umanitară imediată, a creat un program de incluziune prin activități de tip after-school, programe de terapie și consiliere socială.

Asmik, 34 ani (mama) și Marianna, 5 ani (fiica) sunt la Iași de un an de zile. Au venit din Odesa, împreună cu bunica Mariannei- Aikanush, în vârstă de 55 ani. Acasă au rămas părinții, fratele și toți cei apropiați. Asmik este organizator petreceri pentru copii în Iași, iar Marianna frecventează programul de grădiniță derulat de Salvați Copiii.

Câteva mărturii ale mamelor și copiilor incluși în programul Salvați Copiii România

„Trăim în România din a treia zi de război din țara noastră. Pe tot parcursul anului trecut noi am întâlnit doar oameni buni cu inimi mari. Chiar am apreciat posibilitatea de a rămâne în țara voastră mai mult decât era permis înainte de război. Realitatea a depășit toate așteptările noastre: nivelul de sprijin primit din partea poporului român era și rămâne absolut de neimaginat.”

„De la începutul invaziei la scară largă, pe 24 februarie 2022, nu mi-am dat seama imediat cât de grav este și că poate dura atât de mult. Nu aveam de gând să plec cu copiii, dar după o săptămână m-am decis și am plecat. A fost foarte greu să mergem cu doi copii, inclusiv un bebeluș de opt luni, dar ne-am descurcat cu toate. Am fost ajutați de prieteni care au ajuns la Iași cu câteva zile mai devreme. Ne-am stabilit și ne-a plăcut aici, de aceea am decis să nu mergem în altă parte, mai ales că România este aproape de Ucraina. Aici, fiica cea mare merge Salvați Copiii, participă la orele de școală.  O sală de clasă minunată pentru 15 copii. În clasă, pentru fiecare elev, există un computer, iar toate rechizitele școlare, împreună cu un rucsac, au fost asigurate de organizație. Pentru aceasta aș dori sa transmit un mare „mulțumesc”! Copiilor li se aduc gustări, apă. Organizația Salvați Copiii ne-a ajutat cu vouchere, pe care le folosim pentru a putea cumpăra mâncare în supermarket. Acesta este un mare ajutor pentru familia mea într-o perioadă atât de dificilă, pentru că având încă un copil mic, nu există nicio posibilitate, pentru moment, de a avea un loc de muncă. În plus, atunci când nu cunoști limba, intervine și o barieră lingvistică. Locuim în aceeași zona in care se află Centrul de consiliereSalvați Copiii, așa că venim des la evenimentele organizate de ei. Îi cunoaștem deja pe mulți dintre membrii organizației, iar încet, încet ne familiarizăm cu toți. Cum ar fi, de exemplu, cu Monica, care ține lecții de limba română. Mă bucur să particip la cursuri și pentru o astfel de oportunitate vă sunt foarte recunoscătoare! Întreaga atmosferă din cadrul organizației Salvați Copiii este foarte relaxată și activitățile sunt foarte plăcute! Mulțumesc României și românilor pentru tot binele pe care îl fac pentru ucraineni!”

„Salvați Copiii este o organizație pe care am întâlnit-o încă de la începutul călătoriei noastre în România. Oamenii în veste roșii care s-au jucat cu copiii în Centrul de tranzit pentru refugiați eGros, au rămas prieteni de nădejde ai copiilor mei până în ziua de azi. Apoi, de foarte multe ori organizația Salvați Copiii ne-a sprijinit familia financiar, tehnic și cel mai important – psihologic. 

”Vă mulțumim pentru ușile deschise la biroul și în inimile voastre, datorită cărora ne-a fost din nou restabilită credința în viață și în oameni buni. Cu stimă, familia Linkov”

Acestea sunt doar trei din mesajele pe care familiile participante în această expoziție le transmit.

Începând din 25 februarie, Organizația Salvați Copiii este alături de refugiații ucraineni, evaluează constant nevoile sau oferă asistență umanitară, după caz, în 4 puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în 5 Centre de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în 3 tabere de refugiați coordonate de IGSU, în 3 puncte de staționare, în 7 Hub-uri de Consiliere și Servicii Integrate create de Salvați Copiii în mai multe locații, în școli partenere. De la declanșarea acestei crize până în prezent, Salvați Copiii a oferit pentru 257.883 de persoane, dintre care 138.532 de copii ucraineni și 119.351 de adulți (femei, vârstnici, bărbați cu derogare medicală, familii extinse) suport material (alimente de bază, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, pampers, suzete, biberoane, cărucioare, port-bebe-uri, termosuri cu apă caldă, jucării, pături și alte produse de imediat ajutor etc.), traducere și consiliere informațională, suport psiho-social, consiliere juridică, financiară, educațională, în funcție de nevoi. Până în februarie, 26.401 de persoane au fost sprijinite prin programul de asistență financiară.  Asistența financiară a fost acordată fie prin transferuri bancare directe (1.798 de beneficiari unici), fie prin oferirea de tichete sociale pentru acoperirea nevoilor de bază (17.783 de beneficiari unici), iar pentru cazuri vulnerabile a fost acordat suport atât prin transfer bancar, cât și prin tichete sociale (6.820 de beneficiari unici). Prin Bucătăria mobilă din Vama Isaccea, Organizația Salvați Copiii a oferit, de la începutul războiului până în prezent peste 162.000 de porții de mâncare, aproximativ 600 de porții pe zi. Totodată, organizația și-a extins intervenția în sprijinul copiilor refugiați din Ucraina aflați pe teritoriul Republicii Moldova, unde a organizat două transporturi umanitare cu 505.200 de produse de primă necesitate, igienico-sanitare, pentru 42.000 de bebeluși, copii de vârstă mică și mame, a susținut integrarea școlară pentru 1600 de copii și a donat două ambulanțe pentru oferirea de servicii socio-medicale mobile femeilor, gravidelor și copiilor refugiați din Ucraina în Republica Moldova. România și Republica Moldova rămân țări aflate în prima linie a asistenței umanitare pentru refugiații ucraineni. Raportat la numărul de locuitori, Republica Moldova este țara din regiune ce găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi, peste 90.000 din cele circa 600.000 de persoane care au intrat în țară de la începutul războiului din Ucraina alegând să rămână pe teritoriul național moldovean, dintre care 42.637 sunt copii.

Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanți de azil și refugiați, inclusiv minori neînsoțiți și persoane relocate, în vederea integrării lor sociale și educaționale. În cei 27 de ani de activitate în domeniul azilului, peste 9.200 de copii și familiile acestora au beneficiat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și educațional, în cele 5 centre regionale (București, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara).

Filed in: Informațía zilei, ONG-uri

Comments are closed.

;