5:13 pm - Monday April 18, 8214

Centrul Cultural Francez şi Centrul Cultural German s-au mutat, începând de astăzi, la Palatul Braunstein

În prezenţa ambasadorului Franţei la Bucureşti, Laurence Lauer, şi a ambasadorului Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer, la Iaşi a avut loc astăzi inaugurarea Centrului Cultural Francez şi respectiv a Centrului Cultural German de la Iaşi în noile locaţii puse la dispoziţie de Centrul Cultural European de la Palatul Braunstein.

“Mă bucur să fiu aici, la Iaşi, mai ales că în aceste zile se aniversează 30 de ani de la aderarea României la Asociaţia Internaţională a Francofoniei. Se ştie că Iaşul este un oraş francofon, atât datorită universităţilor cât şi profesorilor, dar şi a legăturilor dintre artişti şi oamenii de cultură. Sunt cu atât mai fericită să fiu prezentă la aceată inaugurare de la Palatul Braunstein. Împreună cu colegul meu, domnul ambasador al Germaniei în România, Peer Gebaue, mulţumesc domnului primar Mihai Chirica pentru că ne-a invitat la Iaşi şi ne-a oferit aceste spaţii cu titlu gratuit pentru centrele culturale ale ţărilor noastre. Sperăm că în aceste spaţii  vom reuşi să promovăn valorile europene”, a declarat Excelenţa Sa doamna Laurence Lauer, ambasadorul Republicii Franceze în România.

“Este o deosebită plăcere pentru mine ca alături de colega mea, doamna ambasador al Franţei, Laurence Lauer, să inaugurăm astăzi, la Iaşi, acest centru cultural european aflat în inima Iaşului. Sper că activitatea culturală germană, franceză şi europeană va continua la fel ca şi până acum. Mă bucur în mod deosebit pentru că putem să promovăm, în continuare, cultura bogată atât  germană cât şi franceză aici, de la Iaşi, un oraş într-adevăr internaţional şi cu o cultură deosebită. Am început împreună cu colega mea ziua într-un mod foarte frumos, la Muzeul Naţional de Artă şi am fost foarte impresionat de ceea ce am văzut acolo. Ne-a impresionat, de asemenea, şi drumul pe care l-am parcurs de acolo şi până aici, la Palatul Braunstein”, a afirmat, la rândul său, Excelenţa Sa Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Federale Germania în România.

“Cred că momentul de astăzi vine să întregească un concept mai vechi pe care noi l-am lansat în Iaşi, care priveşte unitatea culturilor europene şi nu numai a celor europene, care să se regăsească toate într-un spaţiu unitar şi care trebuie să contureze mai mult decât unitatea economică şi politică pe care am conturat-o în anul 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană. Palatul Braunstein a fost o clădire aproape distrusă, care a beneficiat de o finanţare europeană nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional al Uniunii Europene şi care ulterior s-a transformat, prin decizia noastră, a autorităţilor locale, într-un muzeu şi într-o zonă culturală, aşa cum o vedem astăzi. Pe parcurs, având în vedere atât Centrul Cultural Francez cît şi Centrul Cultural German nu mai aveau o activitate pe care să o poată desfăşura în spaţiile pe care le deţineau, am ajuns la concluzia că putem extinde aceste activităţi în Palatul Braunstein. Lucrarea nu a fost ieftină – aproape  şase milioane de euro – dar eu cred că a meritat, pentru că dintr-o clădire care era pe cale să se autodemoleze, transformată în locuinţe sociale de către autorităţile de dinainte de 1989, s-a transformat astăzi într-un loc viu, plin de energie, creatoare, în care au loc foarte multe evenimente culturale şi ştiinţifice”, a subliniat primarul Mihai Chirica.

În urma lucrărilor de consolidare şi reabilitare a Palatului Braunstein, la parter este găzduită o galeria de artă, soluția adoptată de proiectant urmând să pună accentul pe interacțiunea dintre spațiul interior și stradă, astfel încât toate funcțiunile de la parterul clădirii să poată comunica cu exteriorul prin vitrine cu uși pliabile. Aceeași soluție a fost adoptată și pentru curtea interioară, care comunică cu spațiul de lectură de presă străină. La nivelul subsolului, accesul publicului este asigurat prin intermediul casei de scară ce face legătura cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. În cadrul subsolului vor fi amenajate spații anexă și spații de petrecere a timpului liber. Etajul I și etajul II găzduiesc funcțiunea principală, respectiv cea de centre culturale cu mediatecă. Holul permite, de asemenea, organizarea de expoziții temporare. Etajul al III-lea găzduieşte spații destinate organizării unor evenimente speciale, în timp ce spațiul de la mansardă este format dintr-un auditorium și un restaurant panoramic.

 

 

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;