Peste o mie de copii au beneficiat de tratament de recuperare, anul trecut, la Spitalul “Sfânta Maria”

Recuperarea medicală pediatrică este necesară pacienţilor care s-au născut cu o problemă de sănătate (picioare strambe, torticolis, sindroame genetice, traumatisme obstetricale), sau au dobandit anumite dizabilităţi in urma unor traumatisme, boli neurologice, infecţioase, ortopedice care au dus la pierderea capacitătilor funcţionale.

În cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sfânta Maria”, înfiinţat în anul 1970, Compartimentul de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie poate asigura tratamentele copiilor cu vârsta între 0 – 18 ani, zona de acoperire fiind întreaga Moldovă, dar si pacienţi din toată țara, dotat cu spaţii şi aparatură necesară activităţii medicale specifice, inclusiv aparatura necesară tehnicilor speciale de recuperare neuromotorie –fiziokinetoterapie de ultimă generatie, tratamentele avand rol antalgic, antiinflamator, regenerare tisulară, decontracturant etc. Cele mai complexe cazuri ajung aici, mii de copii, născuti prematur, cu malformatii, boli congenitale sau care au suferit accidente foarte grave, fiind un centru de referintă in tara noastră.

“Subliniem faptul că suntem singura secţie de recuperare pediatrică dotată cu personal calificat din Moldova (deservim aproximativ 7 judeţe), dar putem interna orice pacient din ţară. Tratamentul kinetic individualizat asigurat după metode moderne, actuale, de către kinetoterapeuţi în săli dotate corespunzător are scopul de a-i ajuta pe copii să obţină nivelul maxim de mobilitate şi funcţionare independent. Constant avem o adresabilitate mare în ceea ce priveşte afecţiunile pediatrice neurologice şi ortopedice, dar şi sindroame genetice, în organigrama spitalului nostru fiind singura secţie de neurologie pediatrică din Moldova, respectiv ortopedie pediatrică, dar şi Centrul Regional de Genetică Medicală, aria de acoperire fiind similară. Secţia de recuperare pediatrică permite continuitatea asistenţei medicale după tratarea episodului acut, șansele de recuperare completă (în măsura în care o permite situația medicală) fiind net superioare, odată cu instituirea măsurilor de recuperare în timp optim”, se arată într-un comunicat al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii. Potrivit documentului, serviciile medicale de recuperare se pot realiza în regim de spitalizare de zi, beneficiind de 10-15 zile/in fiecare lună de tratament de recuperare funcţională, orarul tratamentului putand fi particularizat de comun acord, în funcţie de programul pacientului.

De remarcat că, potrivit reprezentanţilor spitalului, în cursul anului trecut s-au prezentat pentru tratament de specialitate peste 1000 de copii, mai precis 1.088 de copii cu patologie diversă.

“Din păcate in Romania familiile persoanelor cu dizabilităti nu au parte de susţinerea necesară. Compartimentul nostru incearcă să compenseze lipsurile sistemului medical, experienţa personalului şi aparatura din dotare, redând speranţa copiilor şi părinţilor încercaţi cum nu se poate mai greu de viaţă”, se arată în încheierea comunicatului semnat de conducerea unităţii medicale ieşene.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;