5:13 pm - Tuesday April 19, 5678

Expoziția temporară „Păresimile. Tradiții în Postul Mare”

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează în perioada 5 – 23 aprilie, la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, expoziția temporară „Păresimile. Tradiții în Postul Mare”.

Reunind obiecte din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei, expoziția aduce în centrul atenției două elemente definitorii ale perioadei pascale: grija pentru cei plecați dintre noi și încondeierea ouălor, ca formă de expresie a artei populare. În acest sens, publicul va putea vedea ouă „scrise” cu motive vechi, provenind din diverse localități sucevene aflate în zonele Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc.

Selecția expozițională evidențiază grija pe care oamenii, în această perioadă de așteptare a sărbătorii Învierii, o au pentru sufletele celor plecați în „Lumea fără dor”, manifestată prin forme ritual-ceremoniale ce implică alimente și vase specifice, un punct aparte reprezentându-l oalele negre pictate cu var provenind din centrul Poiana – Deleni, de lângă Hârlău, a căror unicitate în arta populară românească este recunoscută de specialiști.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 5 aprilie, de la ora 11.00, la Muzeul Viei și Vinului (str. Logofăt Tăutu nr. 7 Hârlău).

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;