5:13 pm - Monday April 19, 2810

Politicile de coeziune ale Uniunii Europene, lansate oficial la Iaşi

În prezenţa comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, şi a celui pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, luni, 3 aprilie, a avut loc la Iaşi Conferinţa de lansare a programelor din cadrul politicii de coeziune ale Uniunii Europene pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Est pentru exerciţiul financiar 2021-2027. Cei doi comisari au fost însoţiţi în vizita efectuată la Iaşi de ministruil Muncii, Marius Budăi, şi de cel al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. Evenimentul de lansare a programelor de politici de coeziune pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Est s-a desfăşurat începând cu ora 16.00, la Palatul Culturii, în prezenţa autorităţilro lcoale şi a directorului Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandrei, acesta fiind urmat de o conferinţă de presă.

“Ca președinte al Consiliului Județean Iași sunt extrem de bucuros că, din cele 8 programe regionale, programul pentru regiunea NE, din care face parte și Iașul, va beneficia de cea mai mare finanțare europeană, în valoare totală de 1,75 miliarde euro. Sunt sigur că astfel vom reuși să finanțăm obiective importante de care județul Iași și întreaga regiune a Moldovei au mare nevoie. Nu putem ascunde faptul că, noi, în această parte a țării, ne confruntăm cu poate încă prea multe provocări legate de infrastructura rutieră, medicală, educațională, precum și cu incluziunea socială, tocmai de aceea, ne bucurăm că statul român și Uniunea Europeană își îndreaptă atenția asupra acestei regiuni.

Miliardele de euro pe care le-am atras doar în județul Iași în ultimii 16 ani de când România a aderat la UE sunt indicatorul drumului spre dezvoltare pe care merg țara și implicit regiunea noastră. Dacă astăzi avem ocazia să construim Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, capetele autostrăzii A8, un nou terminal la Aeroportul Iași, centura ocolitoare a municipiului Iași, să reabilităm filarmonica și să investim în multe alte obiective este datorită accesului la fonduri europene. Trebuie să susținem prin toate eforturile construirea autostrăzilor de care Moldova are nevoie și să creăm infrastructura rutieră pentru dezvoltarea graniței de est a Uniunii Europene. În aceeași măsură, avem datoria morală de a susține parcursul pro-european al Republicii Moldova și Ucrainei”, a declarat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

“Am participat cu bucurie, emoție și încredere la un eveniment cu adevărat istoric: lansarea Programelor Naționale aferente Politicii de Coeziune 2021-2027! La fel ca și precedentele programe operaționale, lansarea celor opt programe naționale – în valoare totală de 46 de miliarde de euro, din care 132,8 milioane de euro doar pentru Municipiul Iași, prin Primărie! – vor aduce investiții concrete pentru ocuparea forței de muncă, infrastructură, educație, locuințe, sănătate, digitalizare și servicii sociale. Prezența înalților oficiali europeni la Iași demonstrează că apartenența noastră la Uniunea Europeană și la NATO reprezintă două decizii cu adevărat înțelepte ale românilor. Făcând parte împreună din marea familie a națiunilor civilizate putem face față cu mai mult succes provocărilor lumii de astăzi: conflicte militare, crize economice, pandemii, migrație, schimbări climatice, îmbătrânirea populației, dar și o vizibilă deteriorare a încrederii cetățenilor în autorități.

O afirm cu toată tăria: fondurile europene au reprezentat și reprezintă motorul dezvoltării Iașului, care a devenit cel mai important oraș de la granița de est a Uniunii Europene.

Fondurile nerambursabile atrase de Primăria Municipiului Iași pe actualul exercițiu financiar european – Programul Operațional Regional – au depășit pragul de un miliard de lei. Această performanță se traduce prin rezultate concrete care se văd și duc la creșterea calității vieții ieșenilor. Am investit masiv în infrastructură și transport verde, în educație, în dezvoltarea serviciilor publice și utilităților, în sănătate, dar și în reabilitarea unor monumente superbe ale Iașului.

De asemenea, din a doua jumătate a anului 2022 și până în prezent am valorificat la maximum oportunitățile de finanțare oferite de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea totală a proiectelor realizate de Primăria Municipiului Iași, care vor fi finanțate prin PNRR și care sunt deja aprobate este de circa 700 de milioane de lei, respectiv 142 de milioane de euro.

Iașul este un exemplu de bune practici în ceea ce privește accesarea și utilizarea fondurilor europene, iar promisiunea pe care o fac din nou astăzi este că administrația locală nu se va opri din demersurile sale de a face din Iași și o mare capitală economică!

Prin urmare, le mulțumesc tuturor celor contribuie, direct sau indirect, la acest efort comun de îmbunătățire a vieții ieșenilor și a europenilor de pretutindeni.

Pentru mine, Europa nu este doar un continent, ci un simbol al prosperității, solidarității și unității!”, a afirmat, la rândul său, primarul Mihai Chirica.

Marți, 4 aprilie, comisarii Nicolas Schmit şi Elisa Ferreira se vor deplasa la Vaslui, pentru a vizita mai multe proiecte finanțate prin politica de coeziune, respectiv Spitalul Județean de Urgență, un proiect de extindere a infrastructurii locale de învățământ preșcolar și o fabrică de prelucrare a cărnii, care angajează persoane vulnerabile și care este unul dintre cei mai mari angajatori din regiune.

Filed in: Informațía zilei, Politic

Comments are closed.

;