Florin Roşu susţine propunerea privind eliberarea numai pe bază de reţetă specială a antibioticelor

Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, salută propunerea ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, privind eliberarea numai pe bază de reţetă specială a antibioticelor în farmacii. Medicul ieşean spune că măsura se impune cu atât mai mult cu cât în ultimii ani, în România s-a înregistrat o creştere a consumului de antibiotice de către pacienţi, dublată de o administrate incorectă a acestora.

“Frecvent am adus în discuţie acest subiect care, din păcate, este în continuare de actualitate: antibioticele nu reprezintă un panaceu universal. Populaţia trebuie să ştie că, dacă nu sunt administrate atunci când trebuie  şi cum trebuie, ele fac mai mult rău decât bine. Nu trebuie administrat antibiotic în tratamentul unei infecţii virale. Sigur, infecţiile virale, netratate la timp, se pot suprainfecta bacterian, moment în care se iniţiează tratamentul cu antibiotice. De aceea, este foarte important să stabilim precoce un diagnostic de certitudine şi să iniţiem administrarea antibioticului atunci când tratăm infecţii bacteriene, antivirale, atunci când pacientul prezintă o infecţie virală – cum este gripa, sau cu antifungice, atunci când vorbim de infectii cu fungi”, afirmă medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva”.

Potrivit unei informări  din luna noiembrie 2022 a Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), peste 35.000 de persoane din Europa mor anual din cauza rezistenţei la antibiotice, rezistenţa fiind determinată de utilizarea neconformă a acestora. De aceea, subliniază Florin Roşu, este responsabilitatea medicului să răspundă tuturor întrebărilor pacientului şi să-i clarifice diagnosticul şi tratamentul instituit. Mai mult,trebuie să îi explice de ce nu trebuie să utilizeze antibiotice, daca acesta este nedumerit că nu i s-a recomandat.

“Pacientul trebuie să  înţeleagă că în infecţiile virale simple şi fungice, antibioticele nu reprezintă tratamentul corect, din contra, acestea pot avea repercursiuni asupra organismului. Tocmai de aceea, este bine ca medicul şi pacientul să formeze o echipă  bazată  pe complianţă,  dar mai ales pe încredere”, afirmă Florin Roşu.

O decizie privind eliberarea pe bază de reţetă specială a antibioticelor pare a fi tot mai imperios necesară, luând în calcul rezistenţa bacteriană tot mai crescută  la antibiotice, dar si de faptul că prin continuarea acestui trend se va ajunge în situaţia în care nu vor mai exista soluţii terapeutice pentru cazurile grave, conchide managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Potrivit statistifilor oficiale, România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrrate zilnic la mia de locuitori.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;