Membrii Cvartetului “Voces”, premiaţi de Primărie cu prilejul aniversării a 50 de ani de activitate

Cu prilejul aniversării a 50 de la înfiinţarea Cvartetului “Voces”, Primăria Municipiului Iaşi a organizat sâmbătă după amiază, în Sala “Vasile Pogor”, o acţiune în care membrii ansamblului au fost premiaţi pentru întreaga activitate desfăşurată până în prezent.

“Despre muzică se spune că reprezintă cel mai bun exemplu despre cum ar fi comunicat sufletele oamenilor între ele dacă nu ar fi fost inventat limbajul! Poezie a aerului pur și domeniu al sacrului, muzica ne învață să fim mai buni unii cu alții!  Pe acest fond de ritm și armonie, am fost onorat și emoționat să mă aflu din nou alături de Cvartetul Voces într-un moment atât de important, cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de neobosită activitate în lumea muzicii.

Cel mai important ansamblu românesc de cvartet, Voces stă înscris cu litere de aur în marile lexicoane muzicale din țară și din străinătate, dar mai ales în sufletele iubitorilor de muzică din Iași. Căci Voces poartă în el ceva din farmecul inefabil al Iașului, fiindcă aici s-a născut și tot aici a crescut mare!

Să ascultăm ori de câte ori avem timp nepieritoarele interpretări ale acestui grup minunat, capabile să nască cele mai profunde emoții în inima și în mintea noastră!

Să facem o reverență în fața tuturor celor care activat de-a lungul unei jumătăți de secol, cu atâta pasiune, în cadrul acestui prestigios grup muzical, în frunte cu domnii Bujor și Dan Prelipcean! La mulți ani, Voces!”, se arată în mesajul primarului Mihai Chirica, prilejuit de aniversarea a 50 de activitate a cvartetului.

Cvartetul „Voces” a luat ființă în anul 1973, la Iaşi, avându-i în componenţa iniţială pe Bujor Prelipcean – viora I,Adrian Anania, vioara a II-a, Gheorghe Haag – violă şi respectiv Dan Prelipcean – violoncel. Ulterior, din formaţia au mai făcut parte Anton Diaconu, la vioară II, şi Constantin Stanciu, la violă.

Din 1980, “Voces” a fost desemnat Cvartet de Stat al României.

De-a lungul celor 50 de ani de activitate, Voces, considerat cel mai important ansamblu românesc de cvartet, a obţinut numeroase distincţii şi premii atât la nivel naţional cât şi internaţional.

Cei patru membri ai formaţiei sunt cadre didactice în cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iași, fiind și profesori de onoare ai Academiei de Muzică din Cluj. În prezent, Cvartetul ,,Voces’’ se află sub comanda dirijorului Bujor Prelipcean.

.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;