Ambasadorul SUA în România, prezent la Iaşi la deschiderea expoziţiei “Noi, Poporul. 25 de ani de Parteneriat Strategic”

Ambasadorul SUA în România, doamna Kathleen Kavalec a participat luni seara, la Iaşi, la evenimentul de deschidere a expoziției fotografice itinerante „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, de la Palatul Culturii. Expoziţia este realizată de Ambasada SUA în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, fiind un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale dintre poporul român şi cel american.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate 150 de fotografii care ilustrează pe larg interacţiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului strategic în anul 1997. Este vorba despre fotografii din fluxul de fotografie şi din arhiva foto a Agenţiei de Presă AGERPRES, precum şi fotografii din Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe al României.

Expoziţia se axează pe tema “Noi, Poporul”/ “We the People”, faimosul preambul al Constituţiei Statelor Unite şi întruchiparea legăturilor umane care formează punţi de înţelegere şi cooperare între popoare. Diplomaţia şi prietenia bilaterală de succes se bazează pe aceste legături şi pe valorile comune pe care le înglobează, precizează Ambasada SUA la Bucureşti.

“Ne bucurăm să aducem această expoziţie aici, pentru a o împărtăşi locuitorilor Moldovei. Ea a fost găzduită deja la Bucureşti, Craiova, Timişoara şi Sibiu. Sunt onorată să spun că prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, fostul preşedinte Emil Constantinescu, secretatul de stat al SUA, Antony Blinken, şi mulţi alţii au vizitat-o.

Faptul că o văd aici, la Iaşi, un oraş frumos, cu multe poveşti, care mi-a rămas în minte de când l-am vizitat prima oară, în 2005, este plin de semnificaţie. Aducem la Iaşi o poveste pe care mulţi dintre dumneavoastră o ştiţi bine: povestea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, stabilit cu puţin mai mult de 25 de ani în urmă, în cursul vizitei preşedintelui Clinton la Bucureşti.

România este un aliat care şi-a respectat cuvântul dat: şi-a îndeplinit obligaţiile de a avansa democratic în beneficiul poporului său. Şi noi, Statele Unite ale Americii, ne-am îndeplinit promisiunile de a ne sprijini prietenul şi Aliatul. Împreună, nici nu am ezitat, nici nu am oscilat în angajamentele noastre privind prosperitatea comună crescută, securitatea comună şi deschiderea faţă de schimburile culturale şi academice.

De aceea suntem atât de încântaţi să celebrăm astăzi vernisajul expoziţiei noastre: „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”. Acest eseu foto tematic ne invită să parcurgem şi ultimii paşi care ne separă şi să celebrăm şi să explorăm relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale dintre popoarele României şi Statelor Unite.

Această poveste ne aparţine tuturor. Fotografiile pe care le cuprinde surprind cooperarea noastră şi celebrează binecuvântările prieteniei şi lucrurile pe care le pot realiza împreună două popoare bune şi naţiuni măreţe. Ele atestă 25 de ani de interacţiuni directe, pe care se bazează toate iniţiativele de succes, diplomatice şi de altă natură”, a declarat doamna Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România.

“Mulţumesc Ambasadei SUA și Doamnei Ambasador pentru organizarea în oraşul nostru a acestui eveniment deosebit, cu atât mai mult cu cât Excelența Sa este la prima vizită la Iași! Legăturile Iașului cu Statele Unite ale Americii sunt dintre cele mai consistente și cu rădăcini solide în trecutul nu foarte îndepărtat.

După căderea regimului comunist, Iaşul a reluat legăturile cu Statele Unite, iar în ultimii ani vreau să amintesc importantele investiții americane făcute la Iași, atât cele din industria auto, dar mai ales din domeniul IT, fapt ce a contribuit substanțial la creșterea mediului economic și de afaceri ieșean, cu perspective îmbucurătoare de dezvoltare accelerată.

În altă ordine de idei, foarte importantă este poziționarea municipiului Iași pe flancul estic al NATO și Uniunii Europene, lucru care ne transformă într-un pol strategic pentru securitatea în zonă, atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova. De altfel, Iașul promovează principiile care stau la baza valorilor democratice americane și europene, în ideea ca și Republica Moldova să preia din aceste concepte în intenția ei, deja declarată și tot mai aplicată, de a accede în structurile Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, suntem foarte deschiși față de cultura americană, un exemplu în acest sens fiind disponibilitatea amenajării unui American Corner într-un amplasament corespunzător, în acest moment identificând nu mai puțin de patru spații, printre care și Palatul Braunstein, care pot oferi condiții optime pentru găzduirea acestei platforme de promovare a vastei culturi americane.

La rândul nostru, am întreprins demersuri de a ne face cunoscuți pe pământ american, în 2018 semnând un acord bilateral de începere a procesului înfrățirii municipiului Iași cu orașul Houston din Statele Unite.

Iașul este un oraș în care se manifestă pe deplin spiritul american al competiției, în care sunt promovate și apreciate valorile care constituie fundamentul democrației americane, în care înalta tehnologie americană a ridicat standardele economice și în care cultura și știința americană constituie un reper pentru zona academică.

Îmi doresc ca în anii care vor veni toate aceste dimensiuni ale colaborării dintre Iași și partenerii noștri americani să cunoască o dezvoltare substanțială, întărind astfel rolul strategic pe care orașul nostru îl are în această parte sensibilă a Europei.

Am încredere că legăturile Iaşului cu partenerii americani din cât mai multe domenii se vor dezvolta şi mai mult în anii care urmează”, a afirmat, la rândul său, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;