Taxe şi impozite mai mari pentru ieşeni începând de la anul

Începând de la anul, taxele şi impozitele lcoale se vor majora, la Iaşi, cu 13,8%, respectiv cu rata inflaţiei prognozată de Institutul Naţional de Statistică. Întruniţi în şedinţă ordinară, consilierii locali ieşeni au aprobat miercuri un proiect de hotărâre privind impozitele şi taxele locale şi a altor sume care se fac venit la bugetului local pentru anul 2024.
“Conform Codului Fiscal, nu am crescut taxele şi impozitele locale, ci doar le-am indexat cu rata de inflaţie comunicată de Institutul Naţional de Statistică la nivel naţional. De altfel, să ştiţi că este un trend naţional ca nicio autoritate publică locală să nu crească taxele şi impozitele locale peste pragul inflaţiei din anul precedent, care a fost o inflaţie record la nivelul ultimelor două decenii. Mai mult decât atât, ne-am consultat cu specialiştii şi am propus în proiectul de buget să venim cu o facilitate suplimentară, respectiv aplicarea unei reduceri cu 10% (faţă de 5% până acum – n.r.) pentru contribuabilii care îşi plătesc taxele şi impozitele locale până la data de 31 martie. Asta, ca o măsură de diminuare a impactului sever pe care inflaţia îl are asupra bugetului fiecăruia dintre noi”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Potrivit documentului, printre taxele şi impozitele care vor fi indexate se numără cele pe clădiri şi terenuri, pe mijloacele de transport, precum şi toate taxele pentru deţinerea sau utilizarea echipamentelor şi utilajelor destinate obţinerii de venit care folosesc infrastructura publică locală. Taxele şi Impozitele pe construcţii şi terenuri vor fi diferenţiate în funcţie de zonă şi de statutul juridic (persoană fizică sau juridică). Cea mai mare majorare va fi aplicată în cazul terenurilor agricole neîngrijite, care potrivit proiectului de hotărâre supus spre aprobare Consiliului Local, ar urma să crească şi cu până la 500%. În ceea ce priveşte terenurile neîngrijite, altele decât cele agricole, impozitul ar urma să crească cu 250%.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;