5:13 pm - Sunday April 20, 3287

27 de ieşeni depistaţi cu TBC în urma unui proiect derulat de Ministerul Sănătăţii

Proiectul „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, inițiat de Ministerul Sănătății și implementat la nivelul județului Iași, a fost finalizat cu succes, ca urmare a implicării personalului de la Dispensarul TBC și Direcția de Sănătate Publică Iași.

Actiunea s-a desfășurat în perioada decembrie 2022 – martie 2023, în cadrul Programului 1762 ROU-T-MoH „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România“, conform Ord.MS nr. 3.326 din 28 octombrie 2022 pentru organizarea şi desfăşurarea unei acţiuni de depistare activă a tuberculozei în judeţe cu risc crescut.

Activitatea de depistare activă a avut  ca scop identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză din populaţia peste 18 ani şi direcţionarea lor cu prioritate către Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei, pentru realizarea diagnosticului de certitudine şi asigurarea tratamentului adecvat, astfel încât acestor pacienţi să le crească şansele de vindecare şi să le scadă probabilitatea de a suferi complicaţii sau sechele ale TB şi, implicit, consecinţe sociale şi economice adverse asociate tuberculozei.

La nivelul județului Iași în activitatea din teren au fost implicate trei echipe formate din personal din cadrul Dispensarului TBC Iași si DSP Iași. Cele 3.000 probe de spută recoltate au fost lucrate pe echipamente GeneXpert în laboratoarele din cadrul Spitalului Clinic de Peumoftiziologie și Spitalul Municipal Pașcani.

Acţiunea de depistare activă a vizat cu prioritate persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta TB, inclusiv grupurile cu risc ridicat şi comunităţile cu o prevalenţă ridicată a TB. Recoltarea de spută a fost realizată gratuit, fără bilet de trimitere, doar pe baza actului de identitate.

Astfel, în județul Iaşi s-au recoltat probe de la următoarele categorii de persoane:

* Pacienți și personal din cadrul Spitalului pentru Măsuri de Maximă Siguranta Grajduri;

* Unități de asistență medico-socială din subordinea DGASPC (beneficiari și personal);

* Unități de producție și comerciale: S.C. Fermador, Lear, Termoservice,  CET Holboca, Leroy Merlin;

* Uat-uri: Răducaneni, Ciortești, Trifești, Boroșoaia, Miroslava, Țibana, Slobozia, Voinești, Plugari, Popricani, Bivolari;

* Baia comunală – centru pentru persoane fără adăpost;

* Centrul Nicolina-Tehnopolis – s-au recoltat probe de la refugiați ucraineni;

În urma acestei acțiuni și a prelucrării probelor au fost depistate 27 cazuri de boală care au fost imediat incluse în tratament. La aceste persoane, conform procedurilor, dacă a fost necesar, s-a extins ancheta epidemiologică în familie și colectivitate.

“În urma derulării proiectului se poate trage concluzia că depistarea activă, concentrată pe grupurile vulnerabile, revine ca metodă de supraveghere epidemiologică eficientă în privința tuberculozei, în special în această perioadă post-pandemică și în contextul conflictelor din Ucraina. Mai mult, prin intermediul acestui program, au crescut șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale tuberculozei””, precizează reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

În cadrul aceluiaşi proiect, Dispensarul TBC a primit și un aparat de radiologie mobil, care va fi utilizat în viitor pentru diagnosticarea  radiologică a tuberculozei, prin organizarea de actiuni preventive în zonele cu risc din județul Iași.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul populației, orice persoană simptomatică, cu sau fără asigurare medicală, beneficiază de un pachet minim de investigații. Aceste persoane se pot adresa medicilor din cele  4 Dispensare TBC din județ (Iași, Pașcani, Tg.Frumos, Hârlău).

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;