5:13 pm - Saturday April 18, 2308

TUIASI inaugurează „Parcul Phoenix”, în cadrul unui parteneriat cu Primăria și compania BorgWarner

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIAS) va inaugura joi, 18 mai, de la ora 10.00, în cadrul Zilelor Campusului „Tudor Vladimirescu”, cel mai nou parc modernizat integral după un concept al studenților. Este vorba de Parcul Phoenix, aflat între căminele T1 și T2, chiar la intrarea în campus, într-un proiect realizat cu sprijinul companiei BorgWarner, Fundației Comunitară Iași, dar și a Primăriei Municipiului Iași, și care a reprezentat o investiție de peste 600.000 de lei.

În cazul Parcului „Phoenix”, concursul de soluții organizat pentru reamenajare a fost câștigat de studentul arhitect Vlad-Denis Cozmei, de la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” a TUIASI, care a primit un premiu în valoare de 2.000 lei și a supervizat, alături de conducerea campusului, implementarea întregului concept pe spațiul de 3.000 de metri pătrați.

„Am vrut să facem această amenajare ținând cont de ceea ce își doresc studenții. De ce au ei nevoie pentru ca studenția să fie o experiență memorabilă în sine, nu doar o trambulină spre cariera de succes pe care o visează toată lumea. De aceea toate aceste spații verzi din campus au fost regândite pe baza unor concursuri de idei la care studenții s-au înscris și au proiectat viziunea lor”, a declarat conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector responsabil de relațiile cu studenții de la TUIASI.

Întregul proiect nu ar fi avut loc fără existența „Fondului BorgWarner pentru educație”, în care TUIASI și Fundația Comunitară Iași au ales ca fiind cea mai bună ideea lui Vlad-Denis Cozmei, ea fiind finanțată cu 75.000 de lei pentru implementare.

Pentru ca întregul concept propus de student să prindă viață și ca zona, una dintre cele mai tranzitate de la intrarea în campus, să fie transformată cu adevărat, universitatea a solicitat și sprijinul Primăriei Municipiului Iași, care a efectuat lucrări de amenajare a terenului cu o valoare de aproape 270.000 de lei. Suplimentar, TUIASI a investit în mobilierul urban, corpurile de iluminat și alte cheltuieli administrative care au ajuns la peste 300.000 de lei cu TVA.

„Ne dorim să fim prima universitate din țară care își va regenera urban integral toate spațiile din campus. Spații care erau simple alei de trecere, în unele situații complet neamenajate, dar care acum devin parte din identitatea campusului. Sunt zone de întâlnire, de recreere, de sport și mișcare, spații verzi atent îngrijite și întreținute”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul campusului.

Universitatea se află la cea de-a treia zonă verde semnificativă din campus transformată complet, după investiția în parcul dintre căminele T3 – T4 și Parcul „Prof. Cezar Oprișan”, dintre căminele T9 – T11, unde se desfășoară festivalul din aceste zile.

„Viața de student este plină de satisfacții și provocări, deopotrivă. Ne face plăcere să fim în mijlocul lor, să contribuim la activitățile de relaxare și cele educaționale. Suntem un partener al Universității Tehnice și al studenților, iar astăzi avem plăcerea să fim alături de studenți și în campus. Până acum am fost un partener educațional de încredere, care sprijină Universitatea Tehnică în modernizarea laboratoarelor și oferă studenților numeroase programe prin care dobândesc experiență profesională. Modernizarea parcului dintre cămine creează un mediu propice pentru interacțiune, un stil de viață sănătos și schimburi de experiență. Festivalul studențesc la care suntem parteneri este o inițiativă care aduce studenții în prim plan, oferindu-le un pachet cu activități distractive, dar și un moment oportun pentru a deschide cortina către viața profesională”, a declarat Andreia Zaharia, Manager Resurse Umane, BorgWarner Romania.

Pe lângă colaborarea cu BorgWarner, activitățile de modelare a zonelor verzi din campus au fost sprijinite întotdeauna de către Fundația Comunitară Iași, prin intermediul căreia s-au organizat mai multe concursuri de soluții arhitecturale pentru reamenajările urbane din „Tudor Vladimirescu”. Parcul Phoenix este împărțit în trei zone: cea de workout – „sport calisthenics”, un sport nou foarte practicat la nivel internațional de tineri; studenții au și pus pin în Google Maps pentru ca Parcul Calisthenisc să fie ușor de identificat de oricine, iar echipamentele achiziționate sunt recomandate de WSWCF – World Street WorkoutAndCalisthenicsFederation. În continuare, mai este o zonă de jocuri, volei / badminton, tenis de masă și o zonă de socializare.

„Prin Fondul BorgWarner, Fundația Comunitară Iași sprijină investiția în educație și revitalizarea zonelor urbane dedicate studenților. Ne dorim ca prin programe ca acestea, care susțin atât modernizarea infrastructurii didactice în unitățile de învățământ tehnic din Iași, cât și a spațiilor destinate socializării și învățării non-formale, să devină un reper pentru colaborări viitoare între sectorul de afaceri și mediul universitar, contribuind astfel la dezvoltarea orașului și a regiunii. Parcul PHOENIX conduce la îmbunătățirea calității vieții tinerilor și a modului de petrecere a timpului liber, stimulând adoptarea unui stil de viață sănătos”, a precizat Ciprian-Mihai Păiuș, director executiv al Fundației Comunitare Iași.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;