5:14 pm - Sunday April 29, 5404

Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, la cea de-a IV-a ediţie

Peste o sută de instrumentiști, 120 de dansatori și numeroși soliști vocali şi-au anunţat participarea la cea de_a IV-a ediţie a Festivalului Național de Folclor „Constantin Arvinte”, care va avea loc la Iași în zilele de 23, 24 și 25 mai, pe scena Sălii Unirii de la Cinematograf Victoria. Nume mari ale muzicii populare românești vor fi prezente la Iași, locul în care folclorul este la el acasă – Gelu Voicu, Traian Frâncu, Ciprian Roman, Ovidiu Olari, Dumitru Stoicănescu, Constantin Bahrin, Claudia Martinică, Andrei Balan, Simona Mazăre, Andrei Liță și mulți alții, a anunţat Petre Șușu, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași, luni, într-o conferinţă de presă.

„Festivalul își propune să ofere un context de promovare scenică în manieră profesionistă a producțiilor artistice de dans și cântec popular românesc. În ediția din acest an, alături de Ansamblurile Folclorice Profesioniste Transilvania din Baia Mare și Drăgan Muntean din Deva, care au participat și în edițiile anterioare, vor urca pe scena festivalului pentru prima oară Ansamblurile Folclorice Profesioniste Timișul din Timisoara și Flacăra Prahovei din Ploiești. Va fi un regal de dans și  cântec popular româmanesc, în care vor evolua peste 100 de instrumentiști, peste 120 de dansatori și 17 soliști vocali”, a declarat Petre Șușu.

„Suntem mândri de Ansamblul Artistic Profesionist Constantin Arvinte și de realizările remarcabile ale echipei. Ansamblul a demonstrat că este un adevărat ambasador al folclorului nostru și că pasiunea pentru tradiție și artă este contagioasă. Sper că acest festival va continua să crească și să inspire noi generații să descopere și să îndrăgească frumusețea moștenirii noastre culturale. Din partea Consiliului Județean Iași va exista tot sprijinul pentru ca activitatea ansamblului să continue și să se dezvolte cât mai mult, întrucât acestareprezintă astăzi cartea de vizită a județului, care ne reprezintă cu cinste peste tot în lume”, a declarat, la rândul său, președintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

Programul celor trei zile de festival:

* Marți, 23 mai, între orele 18:00-21:00 va avea loc un spectacol folcloric  susținut de ansamblurile profesioniste de dans și cântec popular: Ansamblul  Folcloric „Flacăra Prahovei” din Ploiești, Ansamblul Folcloric „Timișul” din Timișoara și Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al CJ Iași, organizatorul festivalului. Tot marți pe scenă vor interpreta live și soliștii vocali:  Gelu Voicu, Traian Frâncu, Adrian Deaconu, Ana Gabriela Coțe, Dumitru Stoicănescu, Constantin Bahrin, Claudia Martinică, Andrei Balan, Simona Mazăre și Andrei Liță.

* Miercuri, 24 mai, între orele orele 18:00-21:00 va avea loc un spectacol folcloric susținut de ansamblurile profesioniste de dans și cântec popular:Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” din Deva, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” din Baia Mare și Ansamblul Folcloric „Busuiocul” din Bacău.Seara va fi încununată și de interpretările soliștilor vocali: Ciprian Roman, Ovidiu Olari,Georgiana Păduraru, Paula Florescu, Gabriela Ardusătan, Andreea Chițu și Diana Topan.

* Joi, 25 mai, între orele 19:00-21:00 va fi o seară de spectacol dedicată prelucrărilor folclorice și romanțe din creația Maestrului Constantin Arvinte.Pe scenă  vor evolua: Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Constantin Arvinte ” al CJ Iași, Dirijor Dumitru Lucaci alături de soliștii vocali ai ansamblului – Constantin Bahrin, Andrei Balan, Claudia Martinică, Andrei Liță și Simona Mazăre. Ediția din acest an se bucură și de prezența invitaților speciali, care vor încânta publicul de joi seara – Soprana Rodica Anghelescu din București, Cvartetul „Charism” din Iași  și Corul de copii al Operei Naționale Române Iași.

Publicul este așteptat cu drag la un spectacol live de cântece și dansuri populare românești. Accesul la  eveniment se face fie pe bază de invitație, fie pe  bază de bilete – acestea pot fi ridicate inclusiv în ziua festivalului, la intrare. Prețul unui bilet este de 20 lei.

Organizatorii evenimentului sunt Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași, Consiliul Județean Iași, Primăria și Consiliul Local al Comunei Voinești. Partener principal: Primăria Municipiului Iași. Parteneri media: TVR 3 și Radio România Iași.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;