Profesorii au ieşit din nou în stradă. Ei cer Guvernului aplicarea în regim de urgenţă a noii legi a salarizării bugetarilor

Aproximativ 2.000 de salariaţi din învăţământul preuniversitar (cadre didactice, personal nedidactic şi auxiliar) au protestat luni, timp de două ore, în faţa Prefecturii Iaşi, în semn de nemulţumire faţă de refuzul Guvernului, de majorare a salariilor din sectorul educaţiei. Protestatari au afişat pancarte pe care se putea citi “Suntem uniţi! Nu cedăm!”, “Doar educaţia mai salvează naţia!”, “Uniţi, solidari, puternici!”, “Respect pentru profesori!”, “Ai carte, nu ai parte!”. După intonarea Imnului Naţional, cei care s-au perindat la microfon şi-au făcut publice doleanţele, cerând Guvernului să urgenteze aplicarea legea salarizării bugetarilor.

Participanţii la acţiune au acuzat, de asemenea, Executivul că este singurul vinovat de continuarea grevei din învăţământ, pentru că refuză, în continuare, să dea curs solicitării sindicaliştilor, de majorare a salariului unui debutant (de la 2.400 de lei la 4.000 de lei brut- n.r.). Aceştia au respins, încă o dată, propunerea Guvernului, de acordare a unor vouchere în valoare de 2.500 de lei profesorilor, catalogând oferta Executivului drept “umilitoare”.   

“Astăzi, de la ora 14.00, la Ministerul Muncii va avea loc o întâlnire pe tema grilei de salarizare a personalului din educaţie. Este foarte probabil să se adopte o procedură accelerată pentru a da drumul la proiecul noii legi a salarizării, însă facem precizarea că, la fel ca în cazul celorlalte categorii de salariaţi din zona bugetară, care au primit în avans anumite sume de bani, anumite procente, la fel solicităm şi noi, cei din educaţie. Solicităm pe această cale Guvernului României să aloce angajaţilor din învăţământul preuniversitar aceste majorări salariale care sunt vitale pentru noi. Nu cerem ca acest lucru să se întâmple de la 1 ianuarie, de la 1 octombrie sau 1 noiembrie. cerem ca aceste majorări salariale să intre în vigoare chiar de la 1 iunie”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) – filiala Iaşi.

Greva salariaţilor din învăţământ a intrat luni în cea de-a şasea zi. Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, să se întâlnească luni, la ora 14.00, la sediul ministerului, cu reprezentanţii sindicaliştilor, pentru a găsi o soluţie privind urgentarea adoptării legii salarizării bugetarilor, astfel încât salariile majorate ale cadrelor didactice, precum şi cele ale personalului nedidactic şi auxiliar din învăţământ să poată fi plătite începând cu data de 15 iulie.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;