5:13 pm - Sunday April 19, 4212

Autolaborator modern de monitorizare a calităţii aerului, achiziţionat de Agenţia pentru Protecţia Mediului

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi a achiziţionat recent un autolaborator ultramodern de monitorizare a calităţii aerului, dotat cu aparatura necesară măsurării nivelului principalilor indicatori de calitate a aerului. Autolaboratorul, a cărei valoare de achiziţie este de circa 1,7 milioane lei (vehicul+ echipamente de măsurare) a fost achiziţionat în cadrul unui proiect mai amplu al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), proiect care a inclus o serie de echipamente pentru extinderea reţelei naţionale de monitorizare a calităţii aerului, printre care şi patru autolaboratoare pentru APM Iaşi, Bucureşti, Braşov şi Bacău.

Autolaboratorul a fost predat spre utilizare, printr-un contract de comodat, către APM Iaşi,urmând să contribuie la îmbunătățirea activității de evaluare a calității aerului la nivelul municipiului Iaşi şi a judeţului Iaşi, astfel încât să se asigure o mai bună informare a autorităților și publicului cu privire la calitatea aerului înconjurător.

“Echipamentul este operaţional şi va funcţiona într-o primă etapă în perioada 01.06–30.09.2023 în zona Podu de Piatră din municipiul Iaşi (în incinta punctului de lucru aparţinând ApaVital), pentru a măsura nivelul poluanţilor proveniţi din trafic. Decizia a fost luată având în vedere că staţia fixă de monitorizare de tip trafic IS-1 din Podu de Piatră (la care s-au înregistrat în ultimii ani cele mai multe depăşiri ale valorilor limită, în special pentru PM10 şi NO2), este închisă din cauza unor defecţiuni tehnice. Până la repunerea ei în funcţiune, monitorizarea calităţii aerului înconjurător având ca sursă principală de emisii traficul, va fi asigurată prin intermediul autolaboratorului”, se precizează într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi.

Datele de calitate a aerului în zona Podu de Piatră furnizate de autolaborator vor fi aduse la cunosţința celor interesaţi prin includerea în buletinele informative zilnice privind calitatea aerului (publicate pe paginile noastre de Facebook şi de internet ale APM Iaşi, precum şi în rapoartele lunare/ anuale privind calitatea aerului pe care agenţia le elaborează în conformitate cu prevederile legale.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;