Calitatea apei potabile, monitorizată în permanenţă de Direcţia de Sănătate Publică

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi va comunica în mod permanent rezultatelele monitorizării calității apei potabile furnizate în sistem centralizat, pe site-ul oficial și prin mijloacele locale media, avându-se în vedere în mod constant asigurarea unei rezerve suficiente de apă potabilă pentru populaţie.

Potrivit Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) Iași, în timpul unei inundaţii, calitatea apei furnizate populaţiei atât prin sistem centralizat cât şi prin surse locale (fântâni, izvoare captate) poate fi compromisă. Specialiştii INSP a elaborat o serie de recomandări autorităţillor locale care au în localități fântâni publice funcționale, să se asigure în mod permanent ca acestea să nu prezinte fisuri, să fie acoperite şi calitatea apei să fie monitorizată confom prevederilor IIGR 974/2004 cu modificările şi completările ulterioare, iar în timpul unei inundaţii să se asigure monitorizarea calităţii apei din fântânile publice în cazul celor încă funcționale, cu o frecvenţă stabilită de DSP Iaşi, în acord cu autorităţile publice locale.

Toate aceste măsuri trebuie respectate, având în vedere că în perioada următoare sunt preconizate căderi masive de precipitaţii, care pot determina inundații în anumite zone/localități din țară, cu afectarea calității apei potabile.

Conform Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 119/2014, cu modificările şi completările ulterioare, “în situaţii de calamităţi naturale, autorităţile publice locale trebuie să asigure populației care nu are acces la apă potabilă o cantitate minimă de 5 1/persoană/zi de apă potabilă”.  Reprezentanţii DSP au obligaţia de a se deplasa în localitățile afectate pentru evaluarea situației şi luarea măsurilor care se impun, după cum urmează:

  • informarea populaţiei asupra: consumului de apă potabilă îmbuteliată notificată/avizată, modalităţile de dezinfecţie a apei de fântână, fierberea apei, dacă este cazul.
  • recomandări specifice, dacă este cazul, pentru grupurile de populație vulnerabilă.
  • asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de către medicii de familie şi Centrele de Permanenţă.
  • medicii de familie din localităţile afectate trebuie să informeze pacienţii asupra riscurilor pentru sănătate ale folosirii unei ape de băut de calitate necorespunzătoare şi asupra măsurilor pe care aceştia trebuie să le ia pentru a-şi proteja sănătatea.
Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;