“Poveşti din lada de zestre – RomânIA autentică”, expoziţie de fotografie semnată de Cornelia Gherguţ

Primăria Municipiului Iași și Centrul Municipal de Memorie Vizuală Iași organizează în perioada 22 iunie – 31 iulie expoziția de fotografie „Povești din lada de zestre – RomânIA autentică”, realizată de Cornelia Gherguţ.

Expoziția cuprinde o selecție de 43 de portrete realizate în studio, în care personajele, îmbrăcate în diverse costume populare românești vechi, nu sunt și nu vor să pară „niște țărani” din alt veac, ci dau viață, cu ajutorul costumelor populare, unor povești atemporale.

Nu este vorba de o abordare etnografică a costumului popular românesc, piesele utilizate nefiind alese neapărat în funcție de zona din care provin sau de vârsta personajului ci sunt menite să-l ajute să-și spună povestea. Modelele din fotografii sunt persoane de diverse vârste și profesii, iar multe dintre ele au îmbrăcat, cu această ocazie, pentru prima dată, un costum popular. Imaginile prezentate surprind emoția și bucuria lor când descoperă și (re)dau viață comorilor ascunse în lada de zestre a poporului român. Fotografiile vorbesc despre frumusețea și eleganța fără vârstă a acestor piese cusute sau țesute cu migală de româncele de altă dată, calități incontestabile care le-au determinat pe reginele României să le transforme în veșminte de gală la curtea regală și pe marii designeri de modă ai lumii să le folosească ca inspirație pentru ținutele lor de haute-couture. Dar dincolo de aceasta valoare estetică universală, pentru noi românii, aceste veșminte au și puterea magică de a ne conecta cu rădăcinile și de a transforma pe cel ce le îmbracă în personaj de basm, precizează organizatorii într-un comu8nicat.

Expoziția va putea fi văzută pe gardul Casei Universitarilor din Iași (Casa Canta), Bulevardul Carol I, nr. 9, vernisajul acesteia fiind programat sâmbătă, 24 iunie, de la ora 12.00.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;