Noul terminal al Aeroportului va fi de zece ori mai mare decât T3

Noul terminal T4 al Aeroportului Iaşi va fi de zece ori mai mare decât terminalul T3 şi va avea trei niveluri, respectiv subsol, parter şi etaj, urmând să fie dotat cu echipamente de ultimă generație, oferind servicii și facilități la standarde europene, anunţă reprezentanţii Aeroportului.

Concret, acest lucru înseamnă: 20 de birouri check-in, 8 kiosk-uri self-check-in, 14 self-service baggage drops (adăugate ulterior), 5 filtre control securitate + 1 VIP, 3 porți la Sosiri, 4 porți de îmbarcare la parter (din care 1 pentru Aviația Generală), 3 porți de îmbarcare cu burdufuri la etaj, un salon VIP Lounge la parter, un salon Business Lounge la etaj, birouri operatori aerieni, ticketing, birouri rent-a-car, exchange, agenții de turism, spații comerciale, duty free/duty paid, cafenele, restaurante, pizzerie, cofetărie/patiserie, spații de utilitate publică, birou de informații, spațiu pentru depozitarea bagajelor, servicii înfoliere bagaje, spațiu de joacă pentru copii, spații de retail și artizanat, dar și pentru produse cu specific local, spații de relaxare, spațiu multifuncțional de evenimente, conferințe, spațiu pentru expoziții, spectacole, spații dedicate pentru fumători, spații de reculegere și rugăciune.

“Dacă aveți și alte sugestii pentru diversificarea serviciilor ce vor fi disponibile în T4, noi le așteptăm cu interes. Ne dorim ca toți cei care vor alege să călătorească prin noul aeroport din inima Moldovei să aibă parte de experiențe cât mai plăcute atunci când se pregătesc pentru îmbarcare spre diverse destinații, sau când ajung în orașul nostru”, se arată într-un mesaj postat de conducerea Aeroportului pe pagina proprie de Facebook.

Noul terminal va avea peste 31.210 metri pătrați, o lungime de 200 de metri și o adâncime de 50 de metri, urmând să devină al doilea obiectiv de acest fel din România, ca dimensiune. În final, acesta va permite procesarea unui număr de 3,3 miloane de pasageri anual, dublu față de capacitatea actuală a aeroportului. În perioadele de vârf, terminalul T4 va putea asigura realizarea formalităţilor pentru un număr de 950 de pasageri pe oră. Vor exista șapte porți pentru “Plecări” și trei porți pentru “Sosiri”, cu fluxuri bidirecționale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin aviobride-uri (poduri suspendate).

Proiectul presupune, de asemenea, reconfigurarea căilor de acces către aeroport și mărirea capacității de parcare auto la sol, de la 350 la 500 de locuri. În același proiect este inclusă și realizarea unui parc de panouri fotovoltaice. Construcţia terminalul T4 este asigurată de SC STRABAG SRL, firmă declarată câştigătoare a licitaţiei organizată de Aeroportul Iaşi, valoarea investiţiei ridicându-se la 328 milioane de lei, fără TVA.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;