Aeroportul Iaşi a depășit pragul de un milion de pasageri în șase luni

Pentru prima dată in istoria sa, Aeroportul Internațional Iași a sărbătorit miercuri, 28 iunie, pasagerul cu numărul un milion, înregistrat doar într-un semestru. Primul milion de pasageri într-un an calendaristic, la Aeroportul Iași, a fost înregistrat în noiembrie 2017, în anii ce au urmat acest prag semnificativ fiind atins cu o lună mai devreme, exceptând perioada pandemică. Miercuri, 28 iunie, recordul a fost înregistrat cu două luni mai devreme față de anul trecut. Începând cu 2021, Aeroportul Iași a înregistrat record după record, situându-se pe locul 2 în topul aeroporturilor regionale din România.

Anul acesta, pasagerul norocos a călătorit pe cursa charter Heraklion – Iași, cu o aeronavă a companiei Hisky, se numește Paula Binga-Leahu și este din Bacău. Anunțul-surpriză l-a primit în timpul zborului, cu puțin timp înainte de aterizare, la coborârea din avion, împreună cu echipajul de zbor, aceasta fiind felicitată și premiată într-un cadru festiv. La ceremonie au fost prezenți, alături de Directorul de Operațiuni Aeroportuare, Vasile Stoicea, vicepreședinții Consililul Județean, Marius Dangă și Sorin Afloarei, precum și administratorul public al județului Iaşi, Andrei Cazacu. Unul din premiile acordate pasagerului norocos a fost oferit de partenerul Best Value.

La momentul sosirii în Iași, aeronava Hisky a fost întâmpinată cu tunurile de apă ale utilajelor de pompieri de pe aeroport, iar evenimentul s-a încheiat cu o ședință foto de grup împreună cu fericita câștigătoare.

„Traficul pe Aeroportul Iași se află pe un trend ascendent, iar asta se vede din cifrele pe care le înregistrăm în fiecare lună. În mai, spre exemplu, am avut cel mai mare număr de pasageri înregistrat într-o singură lună, aproximativ 230 de mii, în creștere cu 106% față de aceeași lună din 2019 și cu 44% față de anul trecut. Estimarea noastră pentru luna august este de 280 de mii de pasageri, cu 100 de mii mai mulți față de perioada similară a anului trecut. Vom încheia anul 2023 cu 2,3 – 2,5 milioane de pasageri, cifre prognozate de specialiști abia pentru anul 2038. Cu viitorul terminal T4, pe care îl vom finaliza anul acesta, vom putea procesa un număr dublu de călători față de capacitatea existentă. Va fi al doilea cel mai mare terminal din țară, practic vom avea un aeroport complet nou, dotat la standarde europene, mult mai atractiv pentru pasageri și companiile aeriene deopotrivă. Felicit, pe această cale, Pasagerul 1 milion care a ales Aeroportul Iași. Mulțumesc, de asemenea, tuturor pasagerilor care au călătorit prin aeroportul nostru și înțeleg efortul nostru în această perioadă plină de provocări. Nu în ultimul rând, mulțumesc companiei HiSky pentru colaborarea foarte bună de până acum și îmi doresc ca parteneriatul nostru să se dezvolte”, a spus Romeo Vatră, Directorul General al R.A. Aeroportul Iași.

„Suntem mândri să fim parte a acestei reușite remarcabile, pe care o marchează azi Aeroportul Iași. La începutul anului, am sărbătorit și noi primul milion de pasageri ai companiei HiSky și suntem extrem de fericiți ori de câte ori vorbim despre traficul aerian din România în termeni de recorduri. Este îmbucurător să vedem că românii încep să călătorească din ce în ce mai mult, însă, pentru noi, cei din industrie, este în plus dovada clară că am reușit să trecem cu bine peste cea mai grea perioadă din istoria aviației. În primele luni din 2023, HiSky a raportat creșteri substanțiale. Cu peste 260% mai mulți pasageri au ales să zboare cu noi în intervalul ianuarie-aprilie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Așa cum spun mereu, aceste rezultate bune și pentru companii și pentru aeroporturi nu se pot obține decât printr-un parteneriat foarte strâns, prin care ne străduim să oferim cele mai bune opțiuni de călătorie pasagerilor. Evenimentul de astăzi ne demonstrează că aeroportul Iași reușește să încheie și să cultive parteneriatele potrivite. Felicitări pentru realizare întregii echipe a aeroportului și felicitări pasagerului cu numărul 1 milion pe care am avut onoarea să-l avem astăzi la bord”, a precizat, la rândul său, Iulian Scorpan, CEO HiSky.

„Ne-am obșinuit să descriem Aeroportul Internațional Iași prin termenul record, iar acest lucru nu face decât să demonstreze că viziunea de dezvoltare și activitatea echipei conduc aeroportul în direcția bună. Pentru prima dată în istoria sa, Aeroportul Iași atinge pragul de un milion de pasageri îmbarcați și debarcați în primele șase luni din an, cu două luni mai devreme decât anul trecut. Am depășit orice așteptare și orice statistică ce estima că vom recupera traficul de pasageri de dinaintea pandemiei abia în 2026. Noi am reușit asta în mai puțin de doi ani, iar de la zi la zi, de la lună la lună, cifrele cresc. Aceste rezultate sunt cea mai bună dovadă că dezvoltarea aeroportului decurge așa cum trebuie. Prioritizăm acum finalizarea lucrărilor la viitorul terminal T4, ceea ce va consolida poziția aeroportului ca pilon regional de dezvoltare”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Evenimentul de miercuri evidențiază, totodată, importanța parteneriatului dintre Aeroportul Iași și operatorul Hisky. Compania aeriană HiSky și-a făcut debutul în regiunea Moldovei în luna aprilie 2021, alocând prima sa aeronavă bazei din Iași, cu care operează zboruri regulate în capitala Irlandei. În prezent, cursele Hisky Iași – Dublin au câte patru frecvențe săptămânale, în zilele de luni, miercuri, vineri și sâmbătă. În programul de vară 2023, HiSky realizează zboruri în regim charter în destinații din Grecia (Heraklion și Zakynthos), Turcia (Antalya), Egipt (Hurghada) și Tunisia (Monastir). HiSky are în exploatare o flotă de opt aeronave din familia Airbus A320, inclusiv două aeronave noi Airbus A321 neo, de producție 2023, primele de acest tip înregistrate în România, au precizat reprezentanţii Aeroportului Internaţional Iaşi.

În prezent, pe Aeroportul Internaţional Iași operează cinci companii aeriene. Acestea deservesc 24 de rute permanente (din care una internă), ce leagă Iașul de orașe importante din Europa și nu numai. De asemenea, în orarul de vară sunt disponibile zboruri charter/sezoniere în opt destinații turistice. Portofoliul de rute al Aeroportului Iași a fost îmbogățit, anul acesta, cu două destinații noi – Berlin și Istanbul, iar din luna martie a crescut frecvența zborurilor pe rutele: Paris-Beauvais, Bruxelles-Charleroi, Milano-Bergamo și Dublin.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;