Lucrările la Observatorul Astronomic se apropie de final. Inaugurarea obiectivului va avea loc peste trei săptămâni

Lucrările de consolidare şi reabilitare a Observatorului Astronomic din Iaşi, obiectiv aflat în administrarea Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” se apropie de sfârşit, recepţia acestora fiind programată pese aproximtiv trei săptămâni. Anunţul a fost făcut de rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, care a precizat că odată cu finalizarea lucrărilor, Observatorul va fi redat cercetării științifice în domeniul astronomic și spațial, aici urmând a fi dezvoltate două entităţi CDI, pentru cercetarea dinamicii corpurilor infinitezimale şi respectiv pentru cercetarea atmosferei şi securitatea mediului, cu referire specială la dinamica stratului de ozon și calitatea radiațiilor. De asemenea, a mai anunţat rectorul,  noile spații de laboratoare ale Observatorului vor găzdui echipamente laser și de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial.

„Observatorul Astronomic va fi inaugurat în aproximativ trei săptămâni. Se fac recepţiile pentru lucrare. El va funcţiona ca bază de cercetare pentru Facultăţile de Fizică, Matematică, pentru studenţi, doctoranzi, profesori, dar şi pentru comunitate, spre vizitare, cu ocazia evenimentelor atmosferice importante. Valoarea proiectului este de 10 milioane de lei, bani care au fost accesaţi prin fonduri europene”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

În anul 2013, din cauza degradării accentuate, Observatorul Astronomic din Iaşi a fost închis, fiind încadrat în clasa I de risc seismic. Deși în ultimele trei decenii s-au încercat fel de fel de soluții pentru reabilitarea acestui obiectiv, toate au eșuat. Abia în anul 2018 s-a reușit derularea primei proceduri de achiziție de lucrări în vederea reabilitării și modernizării obiectivului, fără sorți de izbândă, însă, licitaţia fiind reluată un an mai târziu.

În cele din urmă, contractul de execuție a lucrărilor la obiectivul „Reabilitarea, consolidarea şi refuncționalizarea Observatorului Astronomic din Iaşi, aflat în proprietatea Universităţii “Alexandru Ioan Cuza””, situat pe Aleea Sadoveanu nr. 5-7, municipiul Iaşi, judeţul Iaşi”, a fost semnat pe 3 decembrie 2020, ordinul de începere a lucrărilor fiind dat la 23 februarie 2021.

Conform planurilor UAIC, s-a avut în vedere, încă de la început, restaurarea imobilului de patrimoniu și aducerea sa la o imagine anterioară cunoscută, considerată de valoare, adaptarea imobilului la cerințele utilizării de către persoanele cu dizabilități, la cerințele de securitate la incendiu specifice, conform normelor în vigoare.

𝐒𝐜𝐮𝐫𝐭 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜

În anul 1864, odată cu înființarea Catedrei de astronomie a Universității Iași (ocupată de Nicolae Culianu, în perioada 1865-1906), au fost achiziționate mai multe instrumente de studiu. Cu toate insistențele din partea celor interesați de astronomie, pentru o mai lungă perioadă de timp nu s-a reușit obținerea de fonduri pentru construirea unui observator astronomic.

Asta până în septembrie 1912, când a fost pusă prima piatră la temelia viitorului observator, pe dealul Copou și în afara orașului. În decembrie 1913 construcția edificiului a fost încheiată, după insistențele lui Constantin Popovici (director al Observatorului Astronomic între anii 1913 și 1937), proaspăt numit în funcția de șef al catedrei de astronomie, geodezie și mecanică la Universitatea din Iași, după ce s-a întors de la studii din străinătate.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;