Liceul Agricol din Miroslava va purta numele Principesei Olga Sturdza

Începând din toamnă, Liceul Agricol din Miroslava va purta numele Principesei Olga Sturdza, descendentă a familiilor de domnitori Cantacuzino, Mavrocordat şi Sturdza, personalitate feminină emblematică a secolului al XX-lea, care s-a remarcat prin inițiative cu un puternic impact social.

Anunţul a fost făcut de Luciana Antoci, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, pe pagina proprie de Facebook, după evenimentul desfăşurat duminică la Miroslava, în prezența Excelenței Sale Prințul Dimitrie Sturdza, nepotul Principesei Olga Sturdza.

La eveniment au fost prezenţi, de asemenea, primarul comunei Miroslava, Dan Niţă, şi fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Manifestările au debutat cu slujba de pomenire dedicată împlinirii a 52 de ani de la trecerea în neființă a Principesei Olga Mavrocordat-Sturdza, care s-a desfăşurat la Biserica Nașterii Maicii Domnului din Miroslava și care a fost oficiată de preotul paroh Narcis Rășcanu.

„Mama orfanilor de război”, prințesa Olga Mavrocordat – Sturdza a fost un misionar, un apostol care și-a închinat viața lui Dumnezeu și care s-a dedicat României, a fost omul care a păstrat tezaurul credinței ortodoxe ca pe cea mai mare avuție și a susținut mediul socio-cultural românesc în momentele cele mai dificile. Din păcate, în zilele noastre, artista, feminista, „mama orfanilor de război” – Olga Sturdza, la fel ca multe alte femei valoroase ale României, a fost uitată, dar nu și de către comunitatea noastră. Am ținut cont de recomandările celor avizați și de rolul pe care această femeie puternică l-a jucat în viața românească în general, dar și în viața din Miroslava în particular și, în ședința Consiliului Local Miroslava din 29 iunie a.c., pentru păstrarea memoriei prințesei, denumirea liceului agricol a fost schimbată, urmând ca de acum înainte liceul din Miroslava să-i poată purta numele, a spus, în cuvântul său, Dan Niţă, primarul comunei Miroslava.

Ziua dedicată prințesei a continuat cu expoziția foto-documentară-audio „Un destin în calea istoriei – Principesa Olga Sturdza”, prezentată de Mihaela Țurcănașu, profesor de istorie și director adjunct al Colegiului Național din Iași.

“Prietenă apropiată a Reginei Maria, mai ales în anii refugiului de la Iaşi din timpul Primului Război Mondial, Olga Sturdza a fost o personalitate feminină emblematică în primele decenii ale secolului al XX-lea, remarcându-se prin inițiative cu un puternic impact social. A înființat Societatea pentru Ocrotirea Orfanilor de Război, care a adăpostit şi îngrijit peste 340.000 de copiii în 270 de orfelinate printre care se numără şi cel deschis, în 1917, la conacul din Miroslava. Câțiva ani mai târziu, Principesa Olga Sturdza donează conacul, dependințele, parcurile şi 200 de ha de teren Şcolii Superioare de Agricultură, devenită, în 1974, Liceul Agricol Miroslava. În semn de prețuire şi recunoştință pentru rolul decisiv pe care l-a avut în devenirea instituției de învățământ şi, deopotrivă, pentru comunitatea în care a avut reşedința mai mulți ani, Liceul Agricol din Miroslava va purta, începând cu 1 septembrie 2023, numele Principesei Olga Sturdza”, se arată în mesajul postat de Luciana Antoci, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, pe pagina proprie de socializare.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;