5:14 pm - Sunday April 29, 6159

Bustul fostului consul Victor Place, dezvelit în prezenţa ambasadoarei Franţei în România

În prezenţa Excelenței Sale Laurence Auer, ambasadoarea Republicii Franceze în România, miercuri, 12 iulie, de la ora 16.15, la Iaşi va avea loc ceremonia de inaugurare a bustului fostului consul al Franţei la Iaşi, Victor Place, unul dintre artizanii Unirii Principatelor Române din 1859.

Opera de artă, realizată de sculptorul Lucian Smău la inițiativa Ateneului Național din Iași, va fi amplasată pe noua esplanadă situată între Piaţa Unirii şi Bulevardul Independenţei, care începând de miercuri va purta numele diplomatului francez.

„La amplasamentul bustului s-a avut în vedere faptul că actuala esplanadă se identifică cu vechea stradă care făcea legătura între Piața Unirii și Bulevardul Independenței, care prin purtarea de grijă a lui Dimitrie Gusti a purtat numele diplomatului francez”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului ieșean.

La ceremonia de inaugurare a bustului lui Victor Place vor participa, alături de Excelenţa Sa doamna Laurence Auer, ambasadoarea Republicii Franceze în România, consulul onorific al Franţei la Iaşi, Radu Grădinaru, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, şi managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei.

Victor Place s-a născut pe data de 18 iulie 1818 la Corbeil, în Franța. După terminarea studiilor în Drept la Paris, câștigă concursul de consuli fiind trimis la Madrid, iar la 28 de ani primește distincția Cavaler al Legiunii de Onoare, remarcându-se în urma unor tranzacții ordonate de Guvernul Francez pentru aprovizionarea trupelor din Africa.

Pentru a-și pune în aplicare politica în ceea ce privește remanierea Europei, Napoleon al III-lea trimite în Principate oameni capabili să traseze noua politică a Franței, astfel încât în iunie 1856, Victor Place își va lua în primire funcția de Consul al Franței în România. Cu o direcție clară de a se pronunța în favoarea Unirii Principatelor, Victor Place elaborează planuri sustenabile necesare pentru a se înfăptui Unirea. Prietenia strâns legată cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza duce la o colaborare în ceea ce privește direcția politicii interne și dezvoltarea regiunii, Victor Place reușind chiar să negocieze un împrumut pentru a iniția o bancă funciară. Aportul său în ceea ce privește Unirea Principatelor și viziunea sa unionistă și liberală, fac din Victor Place un pion extrem de important al vremurilor despre care Vasile Alecsandri spunea: ”Sunteți un apărător drept și inteligent, reprezentantul națiunii generoase prin excelență, un adevărat român civilizat”.

Diplomatul francez se stinge pe 10 ianuarie 1875 la Tăngujei, județul Vaslui, fiind îngropat la Iași în Cimitirul Catolic, mai târziu fiind reînhumat în Cimitirul Eternitatea.

Mormântul monument istoric al diplomatului a beneficiat de ample lucrări de restaurare realizate de Ateneul Național din Iași cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Direcției Județene pentru Cultură Iași, finanțate de Excelența Sa, domnul Radu Grădinaru, Consulul onorific al Republicii Franceze la Iași, ceremonia de resfințire a mormântului având loc pe 14 noiembrie 2022.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;