Răfuieli politice pe seama Centrului de zi “Ion Holban”

În urma controalelor efectuate la centrele rezidenţiale din judeţul Iaşi, o situaţie aparte a fost înregistrată la Centrul de zi „Ion Holban” din municipiul Iaşi, instituţie aflată în subordinea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

Astfel, potrivit prefectului judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, în urma verificărilor efectuate de comisiile mixte constituite la începutul săptămânii trecute au fost constatate mai multre nereguli în ceea ce priveşte starea clădirilor acestei unităţi (spații de cazare improprii, grupuri sanitare deteriorate) şi condiţiile de igienă de la cantină.

În plus, afirmă prefectul, instituţia, în care sunt internaţi 62 de copii cu nevoi speciale, a rămas fără licenţă, iar în ciuda acestui lucru ea şi-a continuat activitatea.

Având în vedere toate aceste nereguli, reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut demisia preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, care în opinia prefectului este principalul răspunzător de starea în care se află în acest moment centrele sociale din judeţ.

“Cerem demisia președintelui Consiliului Județean și a tuturor colaboratorilor săi, pentru că știa de această situație de foarte multe luni. Domnia sa este coordonator acestor activități de trei ani și sunt convins că dacă într-adevăr și-ar fi dorit să rezolve această problemă, ar fi avut timp. Din păcate nu s-a întâmplat acest lucru”, a declarat prefectul Bogdan Cojocaru, sâmbătă, într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul instituţiei.

În replică la acuzaţiile formulate de reprezentantul Guvernului în teritoriu, preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a afirmat că acesta doreşte să-şi asigure capital politic de pe urma situaţiei beneficiarilor din centrele sociale.

“Să-ți faci capital din imagini, așa cum, din păcate, domnul prefect încearcă pe spatele copiilor, mi se par inadmisibil, iar eu nu intru nici în această demagogie și nici în acest joc politician ieftin, pentru că din 2020, de când sunt președinte al CJ Iaşi, fac eforturi împreună cu echipa de la Consiliul Județean să găsim resurse financiare pentru a oferi condiții cât mai bune pentru toţi acești beneficiari”, a subliniat Costel Alexe.

La rândul său, Florin Ion, directorul DGASPC Iaşi, a anunţat că toţi beneficiarii centrelor de zi din judeţ vor fi relocaţi în cel mai scurt timp în căsuţe de tip familial. El a recunoscut că în ultimii ani nu s-au mai făcuit mari investiţii în aceste centre, având în vedere că ele urmează să fie închise, iar beneficiarii lor să fie mutaţi în căsuţe de tip familial.

În ceea ce-i priveşte pe beneficiarii Centrului de zi “Ion Holban”, directorul DGASPC a dat asigurări că 36 din totalul celor 62 de copii cu nevoi speciale care se află internaţi aici vor fi relocaţi în căsuţe de tip familial, iar restul vor fi daţi în plasament.

“În momentul de față suntem într-un proces de reformă accelerat, care va fi implementat până la finalul acestui an. Avem planurile de închidere aprobate de Consiliul Județean pentru toate centrele de tip clasic din județ. Deci absolut toate centrele de acest tip vor fi închise. Copiii vor fi  relocați în căsuțe de tip familial. La ora actuală construim prin fonduri nerambursabile și cu sprijinul H.H. România, 29 de astfel de căsuțe la nivelul județului Iași. Dacă e să discutăm punctual despre Centrul ”Ion Holban”, acești copii vor fi relocați cât mai urgent în diverse măsuri de protecție”, a spus Florin Ion.

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a recunsocut că Inspecţia Sanitară a retras pe 4 iulie avizul de funcţionare Centrului de zi “Ion Holban”, însă spune că acest lucru nu înseamnă ridicarea licenţei de funcţionare a unităţii.

“Acela e un raport al Inspecţiei Sanitare. Nu este o decizie de retragere a licenţei. Decizia de retragere a licenţei este actul administrativ care spune că acel centru nu are licenţă”, a precizat directorul DGASPC Iaşi.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;