Municipiul Iaşi s-ar putea înfrăţi cu un oraş important din Japonia

Primarul Mihai Chirica l-a primit luni, 17 iulie, la Palatul Roznovanu, pe Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Japoniei în România.

În cadrul discuțiilor, diplomatul nipon a insistat că, odată cu semnarea în acest an a Parteneriatului Strategic Japonia – România, există o dorință foarte mare pentru inițierea de noi proiecte, cultura fiind un domeniu privilegiat. În acest context, Excelența Sa a menționat donațiile de cărți pe care Japan Foundation le face către diverse universități din România, inclusiv la Iași, informează Biroul de presă al Primăriei Municipiului Iaşi.

Potrivit documentului, ambasadorul și-a arătat susținerea și interesul pentru realizarea înfrățirii municipiului Iași cu orașul Shizouka din Japonia, un municipiu cu peste 700.000 de locuitori și aproape un milion în zona sa metropolitană.

Totodată, Excelența Sa și-a arătat disponibilitatea de a contribui la strângerea relațiilor economice și încurajarea firmelor japoneze din domeniul IT să investească la Iași.

La rândul său, primarul Mihai Chirica a propus și organizarea la Iași a unui seminar pe teme de gestionare a seismelor, domeniu în care Japonia are o expertiză deosebită.

Discuțiile au vizat și situația internațională și susținerea pe care Japonia o acordă Ucrainei și Republicii Moldova în această perioadă extrem de dificilă.

După o scurtă vizită la Catedrala Mitropolitană și la Baia Turcească, unde Primăria va înființa un Centru Internațional de Artă Contemporană, primarul Mihai Chirica și Excelența Sa au participat, la Muzeul Municipal „Regina Maria”, la vernisajul expoziției intitulate sugestiv „BIJIN-GA: femei frumoase, curtezane, gheișe”, care pune în valoare un impresionant număr de stampe japoneze din colecția avocatului George Șerban din București.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;