Nivelul poluării în municipiul Iaşi, în luna iunie, sub valorile maxime prevăzute de lege

Nivelul poluării atmosferice în municipiului Iaşi, în urma măsurătorilor efectuate în luna iunie cu ajutorul autolaboratorului instalat în zona Podu de Piatră şi a staţiei fixe de fond urban IS-2 din Decebal-Cantemir, nu a depăşit valorile maxime admise pentru niciunul din poluanţii monitorizaţi. În afara municipiului Iaşi, depăşiri ale valorilor limită zilnice s-au înregistrat doar la indicatorul PM10 măsurat gravimetric în staţia IS-6 Bosia-Ungheni, informează Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Iaşi într-un comunicat.

În luna iunie 2023, ca urmare a monitorizarii calității aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi prin intermediul reţelei automate de monitorizare din judeţ, s-au constată următoarele:

* pentru municipiul Iaşi, valorile înregistrate de către autolaboratorul din zona Podu de Piatră pentru poluanţii proveniţi din trafic, precum şi cele înregistrate de staţia fixă de fond urban IS-2 din zona Decebal-Cantemir, nu pun în evidentă depăşiri ale valorilor maxime admise la niciunul din poluanţii monitorizaţi.

Evoluţia concentraţiei medii zilnice în luna iunie pentru poluantul PM10 măsurat automat cu autolaboratorul mobil (IS-M1) şi prin intermediul staţiilor fixe IS-2, IS-4 Aroneanu, IS-5 Tomeşti, este redată mai jos.

Se poate observa că, în toate staţiile, concentraţiile medii zilnice au aceeași evoluție, iar valorile din trafic măsurate cu autolaboratorul în zona Podu de Piatră sunt uşor mai ridicate decât în celelate staţii, fără însă a depăşi, în niciunul din cazuri, valoarea limită zilnică admisă de 50 μg/m3, lucru confirmat şi de măsurătorile gravimetrice pentru PM10 din staţiile IS-2, IS-4 şi IS-5.

Și în cazul dioxidului de azot – NO2, valorile provenite din trafic înregistrate cu autolaboratorul IS-M1 în zona Podu de Piatră sunt în general uşor mai ridicate decât valorile din staţia IS-2 fond urban Decebal-Cantemir, dar în ambele cazuri sunt mult mai mici decât maxima orară admisă (200 µg/m3).

Situaţia înregistrată la nivelul municipiului Iaşi în luna iunie 2023 este comparabilă cu cea din luna iunie a anului trecut când, de asemenea, valorile măsurate ale poluanţilor monitorizați de staţiile IS-1 din Podu de Piatra (închisă temporar la acest moment din motive tehnice) și IS-2 din Decebal-Cantemir nu au depăşit maximele admise la niciunul din poluanţii monitorizaţi.

* în afara municipiului Iaşi, măsurătorile înregistrate în cele trei staţii fixe – IS-4 Aroneanu, IS-5 Tomeşti şi IS-6 Bosia-Ungheni pun în evidenţă depăşiri ale valorii limită zilnice la indicatorul PM10 măsurat gravimetric în staţia IS-6 Ungheni. Este vorba de 11 depăşiri ale valorii limită zilnice pentru protecţia sănătăţii umane (50 µg/m3) înregistrate în prima jumătate a lunii iunie, cauzele posibile ale acestor depăşiri fiind lucrările de modernizare a drumului judeţean DJ 249 A şi alte surse locale, corelate cu condiţii meteo nefavorabile dispersiei.

Evoluţia concentraţiei medii zilnice la PM10 gravimetric în luna iunie în staţiile IS-2, IS-4, IS-5 şi IS-6 este redată mai jos.

Media lunii iunie a indicatorului PM10 a variat de la 18,46 µg/m3 în IS-4 Aroneanu la 51,48 µg/m3 în IS-6 Bosia-Ungheni. În celelalte două staţii, valorile medii lunare ale indicatorului PM10 gravimetric au fost 20,64 µg/m3 pentru staţia IS-5 Tomești şi 21,48 µg/m3 pentru staţia IS-2 Decebal-Cantemir. Aceste valori sunt comparabile cu mediile lunare din luna iunie 2022.

Menționăm că, din data de 10.06.2023, în stația IS-4 Aroneanu se fac doar determinări gravimetrice pentru PM10, pentru poluanții monitorizați automat fiind întreruptă transmisia de date din considerente tehnice.

* pentru indicatorul PM2,5 măsurat gravimetric în staţia de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir (pentru care legislaţia prevede doar valoarea limită anuală de 25 μg/m3), în luna iunie s-a constatat o evoluţie similară celei pentru PM10, respectiv valorile concentraţiilor medii zilnice de PM2,5 şi PM10 înregistrate la staţia IS-2 au acelaşi trend, cresc simultan pe acelaşi interval de timp. Media lunii iunie pentru PM2,5 este de 10,85 μg/m3.

* situaţia lunii iunie se înscrie în caracteristica perioadei calde a anului, aprilie – august, când în mod obişnuit se înregistrează cele mai puţine depăşiri şi valori mai mici la toţi indicatorii monitorizaţi comparativ cu perioada rece. Aceasta deoarece în intervalul aprilie-august, pe de o parte nu avem una dintre principalele surse de emisii de poluanţi – arderea combustibilului pentru încălzirea rezidenţială, iar pe de altă parte este perioada cu vegetaţie, cu rol extrem de important în reţinerea şi filtrarea poluanţilor.

Toate depășirile valorilor limită zilnice pentru protecția sănătății umane înregistrate de APM Iaşi sunt notificate, conform procedurilor, autorităților implicate în realizarea măsurilor necesare pentru reducerea poluării: primării, Comisariatul Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu, Consiliul Judeţean, Instituția Prefectului, Direcția de Sănătate Publică.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;