Centrul rezidențial “Ion Holban” a primit licența de funcționare provizorie

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi a anunţat că în urma solicitării înaintate Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), începând cu data de 28.07.2023,   Centrul de Servicii Sociale “Ion Holban”, din strada Pantelimon Halipa nr. 16, a primit licenţa de funcţionare provizorie, măsură care permite celor 62 de copii cu nevoi speciale internaţi în cadrul acestei unităţi să rămână în continuare aici, după ce, în urma controalelor efectuate de echipele mixte constituite prin ordin al prefectului se propusese mutarea lor în case de tip familial.

“Interesul superior al copilului a primat, iar beneficiarii din centru vor rămâne în locul pe care ei îl consideră acasă”, a declarat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, imediat după aflarea deciziei ANPDCA.

Reamintim că, în urma verificărilor efectuate în urmă cu două săptămâni de către membrii comisiilor mixte constituite prin ordin al prefectului judeţului Iaşi, la Centrul de Servicii Sociale “Ion Holban” din municipiul Iaşi au fost constatate mai multe nereguli în ceea ce priveşte starea clădirilor (spații de cazare improprii, grupuri sanitare deteriorate) şi condiţiile de igienă de la cantină. În plus, instituţiei îi fusese retrasă licenţa de funcţionare de către Inspecţia Sanitară, însă în ciuda acestui lucru, ea şi-a continuat activitatea.

Având în vedere toate aceste aspecte, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) a solicitat implementarea până la data de 31 iulie 2023 a planului de urgență la Centrul de Servicii Sociale ‘’Ion Holban”, care prevedea relocarea celor 62 de beneficiari în căsuţe de tip familial. În replică, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi au declarat că acest lucru nu se poate face cu rapiditate în acest moment, până când căsuţele de tip familial nu vor fi finalizate de către HHC România.

Un astfel de centru cu beneficiari minori nu îl închizi ca pe un magazin, susţin reprezentanţii DGASPC Iaşi. Tocmai de aceea, conducerea instituţiei a transmis către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) solicitarea de emitere a unei licențe provizorii de funcţionare pentru Centrul de Servicii Sociale “Ion Holban”.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;