5:14 pm - Saturday April 29, 7347

Guvernul a aprobat contractul de finanţare pentru construcţia Autostrăzii A7 Ploieşti – Paşcani

Guvernul a aprobat contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții (BEI) în vederea finanţării proiectului de realizare a Autostrăzii A7 (Autostrada Moldovei), între Ploieşti şi Paşcani, în valoare de 600 de milioane de euro.

Anunţul a fost făcut joi de purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Mihai Constantin, într-un breafing desfăşurat la Palatul Victoria.

Proiectul „Autostrada Ploiești – Pașcani” face parte din lista proiectelor incluse în Master Planul General de Transport al României, iar prin implementarea lui va duce la îndeplinire obiectivele prevăzute în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, precum managementul traficului și siguranța rutieră, eficiența serviciilor de transport, reducerea timpului de călătorie prin creșterea vitezei medii de deplasare, reducerea costurilor de operare a vehiculelor, îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier ș.a., se arată în comunicatul dat publicităţii de purtătorul de cuvânt al Executivului.

Pentru facilitarea implementării, proiectul a fost divizat în patru secțiuni, după cum urmează: Ploiești – Buzău, cu o lungime de 63,25 km, Buzău – Focșani, cu o lungime de 82,44 km, Focșani – Bacău, cu o lungime de 95,9 km şi respectiv Bacău – Pașcani, cu o lungime de 77,39 km.

Proiectul urmează să fie finalizat în 2025, data limită de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 48 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Traseul cuprins între Ploieşti şi Paşcani,  lungime totală de 445 de kilometri, a fost împărţit în 13 loturi, lucrările la 7 dintre acestea fiind adjudecate de firma UBB, aparţinând omului de afaceri Dorinel Umbrărescu.

În ceea ce priveşte tronsonul Paşcani – Siret, pentru care documentaţia se află în acest moment în stadiul de elaborare a studiului de fezabilitiate şi apoi a proiectului tehnic, lucrările ar urma să fie finanţate de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional de Transport (POT) 2021 – 2027.

“Atât Autostrada A7, care va traversa regiunea de la sud la nord, cât și Autostrada A8, care va conecta județul Iași cu vestul țării, sunt legături vitale care vor uni comunitățile și vor îmbunătăți considerabil accesul la servicii esențiale, investiții și oportunități economice pentru Moldova. Astăzi suntem mai aproape ca niciodată de a avea finalizată autostrada A7, pentru care data estimată este anul 2025. Vom continua să luptăm pentru aceste proiecte, să ne facem auziți și să ne manifestăm dorința fermă de a vedea visul autostrăzilor în Moldova devenind realitate”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, după anunţul făcut de Guvern.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;