Cel mai mare parc eolian din zona Moldovei începe să prindă contur

În ultimele două săptămâni, între localităţile Agigea (judeţul Constanţa) şi Ruginoasa (judeţul Iaşi) au fost efectuate mai multe transporturi agabaritice constând în componente pentru construcţia celui mai mare parc eolian din zona Moldovei.

Acesta urmează să fie amenajat la Ruginoasa, pe o suprafaţă de 23 de hectare, de danezii de la DTEK Renewables, cel mai mare producător de turbine eoliene pe plan mondial. Cele zece turbine care vor fi instalate la Ruginoasa sunt produse de firma Vestas şi au o garanţie de funcţionare de minimum 20 de ani.

Potrivit specialiştilor, turbinele au diametrul rotorului de 162 metri, o suprafaţă de captare a vântului de 20.612 de metri pătraţi, putând funcţiona de la o viteză a vântului de la 3 m/s până la 25 m/s şi de la o temperatură de la minus 20 grade Celsius până la plus 45 de grade Celsius.

Turbinele au o înălţime de 125 de metri şi o putere instalată de 6 MW fiecare. O singură asemenea turbină eoliană poate produce anual între 16 şi 30 GWh de electricitate, în funcţie de viteza medie anuală a vântului. La finalul investiției, centrala construită la Ruginoasa va livra anual 150.000 de MW în sistemul energetic național.

În afara celor zece turbine, parcul eolian va mai include stații de transformare, rețele electrice de transport şi drumuri noi de acces, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 90 de milioane de euro.

Proiectul va fi implementat de DTEK Renewable International, în colaborare cu Moldova Eolian, proiectarea şi construcţia propriu-zisă a infrastructurii parcului eolian fiind realizată de SC Electromontaj SA, companie care a câştigat licitaţia organizată în acest sens, subcontractor al lucrărilor fiind desemnată Emfor Montaj, firmă din cadrul grupului Electromontaj.

Finalizarea investiţiei este programată pentru luna septembrie 2023.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;