Iaşul, gazda celei de-a XIV-a ediţii a SFR, unicul festival dedicat exclusiv filmului românesc

În perioada 9-13 august, Iaşul găzduieşte cea de-a XIV-a ediţie a Serii Filmelor Româneşti (SFR), singurul festival de film dedicat marilor oamenilor de film şi de teatru din ţara noastră.

La conferinţa de lansare a evenimentului, desfăşurată miercuri, la prânz, la Hotelul “Unirea”, au fost prezenţi, pe lângă reprezentanţii autorităţilor locale, respectiv primarul Mihai Chirica, actriţa Tora Vasilescu – invitata de onoare a ediţiei din acest an a SFR, criticul de film Irina Margareta-Nistor, artista de muzică uşoară Corina Chiriac, regizorul Ion Sapdaru, actriţa Ileana Popovici, actriţa Tania Popa, regizorul Laurenţiu Damian, actorul Vlad Ivanov, actriţa Ioana Natalia Corban şi producătorul de filme Virgiliu Mărgineanu.

În acest an, omagierea actriței Tora Vasilescu, precum și aniversarea centenarelor Liviu Ciulei și Ion Popescu Gopo promit o ediție pe care, cu siguranță, nu o vom uita. O actriță extrem de iubită, care a abordat o întreagă paletă de roluri, cele mai multe memorabile; un regizor de teatru și film recunoscut pentru profesionalismul, inventivitatea și seriozitatea sa; și un celebru creator de filme de animație dar nu numai reprezintă trei motive incredibil de puternice pentru a nu rata nicio seară din cadrul Serilor Filmului Românesc.

“SFR primește buletin în 2023, așadar am crescut, suntem mari și povestea noastră este iubită de către public. De ce? Pentru că am crescut împreună și publicul face parte din filmul românesc, care și-a deschis marele ecran la Iași, din 2010. În 2023, actrița Tora Vasilescu este invitata de onoare a festivalului. Așadar, în august, la Iași, o vom sărbători pentru cariera cinematografică și pentru tot ceea ce înseamnă pentru lumea filmului”, a declarat Andrei Giurgia, directorul Festivalului “Serile Filmului Românesc”.

“Pentru mine, vizionarea unui film reprezintă o activitate pe cât de fascinantă pe atât de necesară. Indiferent de gen, filmul este o aventură care ne scapă de rutina cotidiană, dar și o experiență care ne învață să prețuim și să înțelegem lumea din jur. În peste un secol de istorie proprie, filmul românesc a fost unul dintre bunii noștri prieteni și indiferent de vremurile pe care le-am traversat, marii noștri regizori, actori, operatori și scenariști români au știut să creeze capodopere, pe care le revedem totdeauna cu aceeași plăcere. Vă invit să participaţi la Festival şi să vizionaţi unele dintre cele mai interesante filme româneşti!”, a spus, în cuvântul său, primarul Mihai Chirica.

Actriţa Tora Vasilescu, invitata de onoare a celei de-a XIV-a ediţii a Serilor Filmelor Româneşti, a mulţumit organizatorilor pentru primirea cu care a fost întâmpinată la sosirea la Iaşi, subliniind că acest lucru reprezintă un argument în plus care atesta respectul pe care publicul îl acordă filmului românesc.

„Am marea bucurie să particip ca invitată specială a acestui festival, care se află la a 14-a ediție. Și mulțumim cu ocazia aceasta organizatorilor, pentru că nu e ușor să găsești sponsori, să fie sălile de cinematograf în stare perfectă, sonorizarea, fetele tinere care ajută voluntar la toată acțiunea asta. Iașul a ajuns un pol al cinematografiei române și sunt fericită, pentru că de Iași mă leagă foarte multe amintiri. (…) Mă bucur mult să vin din nou la Iași. Am fost și anul trecut și chiar am făcut o glumă: Ia’și de la mine toată dragostea mea. Am să spun «Oh my gosh, câtă lume!», cu subtitrare în română «Dumnezeule, câtă lume!». Ăstora le place filmul, am înțeles! (…) De fapt, eu mă simt rușinoasă când primesc laude”, a menţionat Tora Vasilescu.

„Nu o să credeți, dar întotdeauna am emoții când mă văd cu lume atât de multă și de importantă. Mulțumirile mele se adresează vouă tuturor, organizatori, colegii, presă. (…) Vă doresc multă sănătate, mult succes și vă așteptăm diseară, vă așteptăm la fiecare eveniment al Serilor de Film Românesc. Doamne Ajută, ediția 41. Doamne Ajută să fie și ediția 141, așa, ca să pulsăm de la noi!”, a declarat, la rândul ei, Corina Chiriac.

Printre noutăţile ediţiei din acest an a Serilor Filmului Românesc se numără şi acordarea unui premiu special pentru scurtmetraje, cea mai bună producție urmând să primească Trofeul “Teodor Corban”.

Deschiderea oficială a celei de-a XIV-a ediţii a Serilor Filmelor Româneşti a avut loc aseară, la ora 19.30, cu un recital extraordinar susţinut de Corina Chiriac pe scena special amplasată în Piaţa Unirii, urmat de vizionarea filmului Cursa, în regia lui Mircea Danieliuc, cu Tora Vasilescu în rolul principal.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;