Ambasadorul Republicii Cipru în România, oaspete al Primăriei

Primarul Mihai Chirica l-a primit luni, 21 august, la Palatul Roznovanu, pe Excelența Sa Marios Kountourides, ambasadorul Republicii Cipru la București.

Aflat pentru prima dată în orașul nostru, Excelența Sa a afirmat că se simte foarte legat de Iași pentru istoria și spiritualitatea sa, precum și pentru modul cum Iașul onorează personalități importante pentru Cipru. Este vorba în principal de primul Episcop al Ciprului, Kyprianos, a cărui statuie a fost amplasată în Piața Elenismului, personalitate de anvergură care a studiat teologia și filologia în limba greacă la Academia Domnească din Iași, oraș în care s-a format ca preot.

Potrivit unui comunicat semnat de Biroul de presă al Primăriei Municipiului Iaşi, ambasadorul a propus o serie de proiecte concrete de relansare a relațiilor între orașul nostru și Cipru, precum înfrățirea municipiului Iași cu un oraș cipriot, identificarea studenților ciprioți din Iași și inițierea unor programe de schimburi academice între universitățile ieșene și cele din Cipru și crearea de contacte directe între acestea, municipalitatea ieșeană și Ambasadă.

Excelența Sa a subliniat, de asemenea, importanța promovării diplomației culturale prin organizarea de evenimente culturale comune, la Iași sau in Cipru, precum și punerea în valoare a strânselor legături ecleziastice, prin promovarea ortodoxismului comun și a turismului religios.

“În condițiile în care în România funcționează peste 6.000 de companii cu capital cipriot, iar in Cipru trăiesc și lucrează peste 50.000 de români, care sunt foarte bine integrați, ambasadorul a menționat noi oportunități de afaceri, atât în domeniul digitalizării serviciilor, cât și în cel energetic, cu accent pe dezvoltarea economiei verzi. Excelența Sa a promis să revină cât mai curând la Iași și să se implice activ în organizarea unor evenimente culturale comune”, se mai precizează în comunicat.

„Mi-am arătat disponibilitatea și deschiderea pentru aceste idei și am propus chiar crearea unei rețele a primarilor din regiune care să promoveze valorile culturale specifice și autentice și să contribuie la strângerea relațiilor între popoarele noastre. Îi mulțumesc Excelenței Sale pentru vizită, îmi doresc să concretizăm cât mai multe dintre proiectele creionate și îl aștept cu drag să revină în orașul nostru!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;