5:14 pm - Saturday April 29, 0271

Muzeul “Mihail Sadoveanu” ar putea fi consolidat şi reabilitat cu fonduri de la bugetul de stat

Lucrările de consolidare, restaurare şi modernizare a Muzeului “Mihail Sadoveanu” ar putea fi finanţate cu fonduri de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat al Guvernului, o cerere în acest sens fiind înaintată de conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi.

Anunţul a fost făcut de Andrei Cazacu, administratorul public al judeţului Iaşi, care a precizat că valoarea investiției se ridică la 9.143.853,67 de lei, durata de implementare a proiectului fiind estimată la 36 de luni.

“Acum câteva luni am fost într-o vizită de lucru la Muzeul Mihail Sadoveanu, obiectiv pentru care am promis că vom găsi o soluție de reabilitare. Împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași am făcut în acest timp demersurile pentru expertizarea tehnică a clădirii, iar săptămâna aceasta, Consiliul Județean Iași a depus cererea de finanţare pentru consolidarea, reabilitarea şi modernizarea acestui obiectiv, prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat. Clădirea muzeului s-a aflat timp de zece ani în litigiu, iar situația juridică s-a rezolvat anul acesta, ceea ce ne-a permis să putem gândi un proiect amplu de reabilitare și modernizare. Îmi doresc foarte mult să redăm strălucirea acestui obiectiv important și astfel să promovăm patrimoniul cultural bogat al Iașului, deschizând ușile casei memoriale a lui Mihail Sadoveanu, spre un spațiu reabilitat și modernizat”, a declarat Andrei Cazacu.

Reamintim că imobilul în care îşi desfăşoară activitatea Muzeul “Mihail Sadoveanu”, situat pe aleea Mihail Sadoveanu nr. 12, a făcut obiectul unei cereri de retrocedare înaintată autorităţilor locale de către un strănepot al marelui scriitor, litigiul dintre cele două părţi fiind  stins între timp.

Muzeul a fost inaugurat în data de 5 noiembrie 1980, cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la nașterea scriitorului. „Casa cu turn”, aşa cum mai este cunoscută clădirea, a fost construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, fiind, inițial, reședința lui Mihail Kogălniceanu. Între anii 1917 și 1919, casa a fost închiriată de prințesa Maria Cantacuzino, și l-a găzduit pe compozitorul George Enescu. Din anul 1918, casa a intrat în proprietatea familiei lui Mihail Sadoveanu, care a locuit în ea până în anul 1936, când s-a mutat la București.

Muzeul din Copou este alcătuit din patru camere în care se regăsesc numeroase obiecte care au aparţinut marelui scriitor. Printre acestea, manuscrise, fotografii, cărțile din biblioteca scriitorului, precum şi biroul de lucru folosit în perioada șederii la Fălticeni, pelerina din stofă purtată în ieșirile prin oraș, câteva dintre pălăriile sale, trofeele de vânătoare (cocoșul de munte și coarnele cerbului), masa de șah sau, nu în ultimul rând, mărturiile pasiunii pescărești a scriitorului.

Totodată, în grădina muzeului, vizitatorii vor descoperi un ansamblu sculptural (piatră și bronz), realizat de artistul Dan Covătaru, între care și urna funerară cu rămășițele pământești ale Valeriei Sadoveanu, cea de-a doua soție a prozatorului.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;