Doua cazuri de infectare cu virusul WEST-NILE, raportate în ultimele 24 de ore la Iaşi

Două persoane, una din Iaşi şi o alta din Paşcani, au fost internate în ultimele 24 de ore la Spitalul de Boli Infecţioase cu suspiciunea de infectare cu virusul WEST-NILE.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), pacienţii se află în acest moment sub tratament. În momentul de față, unul dintre pacienți este externat, iar celălalt prezintă o stare generală bună.

Au fost recoltate probe de la cei doi pacienți și trimise la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, pentru stabilirea diagnosticului. În data de 23 august 2023 s-au primit rezultatele care confirmă prezența infectiei cu virusul WEST-NILE.

Ca urmare a confirmării celor două cazuri, DSP Iași a înștiințat și a solicitat Primăriei Municipiului Iași și Primăriei Municipiului Pașcani intensificarea măsurilor de dezinsecție împotriva țântarilor (care pot fi transmițători de West-Nile) atât în exterior cât și prin asociațiile de proprietari/locatari, în subsolurile și interiorul blocurilor de locuințe.

De asemenea, s-a solicitat medicilor familie ca toți pacienții cu simptomatologie specifică  să fie direcționați către Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași a fost informată cu privire la circulația virusului West Nile la animale și păsări.

În vederea protejării împotriva infectării cu virusul West Nile, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă populației să evite  expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor, să utilizeze substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței, să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre), să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei şi, nu în ultimul rând, să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;