Atelier artistic pentru pacienți

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în calitate de instituție care beneficiază de ACREDITARE ERASMUS (cod de acreditare 2020-1-RO01-KA120-ADU-095246) pentru perioada 2021-2027, își formează constant specialiștii, prin participarea la cursuri structurate și sesiuni de job shadowing, în cadrul căror aceștia își dezvoltă aptitudinile de mediere culturală către diverse categorii de public defavorizat.

În acest context, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași și cu Asociația Bolnavilor de Cancer, în data de 30 august, cu începere de la 16.30, va avea loc online un atelier artistic pentru pacienți, cu tema „Arta peisajului”, în cadrul căruia persoane suferinde de afecțiuni oncologice vor putea afla informații relevante despre o selecție de tablouri din Muzeul de Artă, după care vor fi invitați să experimenteze chiar ei lăsându-se inspirați de creațiile artistice vizionate. Acesta este primul eveniment dintr-o serie de astfel de activități care se vor derula în intervalul august – decembrie 2023, fiecare urmând a avea o tematică aparte.

Rolul educativ și social al muzeului se manifestă astfel într-un proces de democratizare culturală care implică accesibilizarea patrimoniului pentru toate categoriile de public, inclusiv pentru cei care se confruntă cu afecțiuni grave ale stării de sănătate. Cercetări în domeniu au arătat că aportul artei în planul de tratament și post-tratament poate influența pozitiv percepția durerii, a anxietății, a oboselii și depresiei, generând o stare de bine, de liniște sufletească. Stimularea creativității, a spiritului critic aduce încredere în propria persoană, în resursele de inventivitate și adaptabilitate, promovând îmbogăţirea intelectuală, cultural-istorică şi spirituală a participanților.

Atelierul online va beneficia de coordonarea de specialitate asigurată de d-na psiholog dr. Roxana Postolică.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;