Gândit iniţial ca laborator de astronomie pentru Facultatea de Matematică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Observatorul Astronomic din Iaşi, al doilea din ţară, după cel înfiinţat la Bucureşti) a fost considerat, multă vreme, drept cel mai modern din Europa.
În anul 2013, din pricina lipsei fondurilor, a degradării fizice și a lipsei unui sistem de încălzire eficient, edificiul care adăpostea echipamentele, învechite și ele, a fost închis. Din fericire, clădirea a fost complet renovată, prin eforturile conducerii UAIC, care a reușit să atragă, în urmă cu trei ani, o finanțare europeană în valoare de zece milioane de lei și să redea comunității academice acest punct de reper al astronomiei din această zonă a țării.
Mai mult, prin intermediul Proiectului RECENT-AIR, care îşi propune să aducă contribuţii semnificative la creşterea capacităţii de cercetare, dezvoltare, inovare a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prin dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii existente, a fost creat un nou laborator de astronomie şi astrofizică, fondurile alocate fiind de aproximativ 15,8 milioane lei.
Din acești bani a fost achiziţionat şi montat, zilele trecute, la Observatorul Astronomic din Iaşi, un telescop de ultimă generaţie, unul dintre cele mai performante din ţară la această oră, anunţă reprezentanţii Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”.
De remarcat că vechea lunetă data din anul 1960, când UAIC a făcut ultimele achiziţii importante la Observatorul Astronomic.
Noul telescop, care va avea „destinația cercetare”, permite și vizionări directe, însă principalul scop va fi cel al captării de date, care vor fi memorate în vederea studiului, al cercetării. Telescopul poate fi manevrat de la distanță, poate fi utilizat în studiul asteroizilor și al deșeurilor spațiale, în studiul straturilor înalte ale atmosferei.
Obsrvatorul Astronomic va funcţiona ca bază de cercetarepentru Facultăţile de fizică, Matematică, pentru studenţi, doctoranzi, profesori, dar şi pentru comunitate, spre vizitare, cu ocazia evenimentelor atmoisferice importante şi nu numai. Va exista un program regulat de vizitare, pe care îl vom anunţa imediat ce vom finaliza lucrările ce ţin de dotarea laboratoarelor, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.