Cimitirul evreiesc din Iași: primul tur virtual 360 al unui cimitir israelit din România

Duminică, 10 septembrie, la cimitirul Evreiesc din Iași a avut loc lansarea oficială a primului tur virtual al unui cimitir israelit din România, integrat pe website-ul www.comunitateaevreiloriasi.ro. Parcurgând turul virtual realizat cu tehnica fotografiilor 360 de grade, internauții vor descoperi materiale video, fotografii și texte informative despre cele mai importante monumente funerare, dar și despre personalitățile ieșene înhumate aici.

Vechi de peste 200 de ani, cimitirul israelit din Iași a fost introdus pe lista monumentelor istorice de importanță națională în decembrie 2020, fiind cel mai mare cimitir evreiesc din România. Întins pe 20 de hectare,  găzduiește în jur de 145.000 de pietre funerare, mărturie a existenței unei vechi și prolifice comunități evreiești în orașul Iași. Există dovezi că primii evrei s-au stabilit la Iași în jurul anilor 1400. Astfel, în vechiul cimitir medieval al târgului, distrus la ordinul mareșalului Antonescu, s-a găsit o piatră tombală datată din anul 1467, unele izvoare istorice precizând că marchează mormântul unui medic evreu, venit din Polonia. La sfârșitul secolului al XIX-lea, populația israelită a orașului Iași era majoritară, iar vechiul cimitir medieval devenise neîncăpător. Noul cimitir, deschis în 1881 era impresionant prin rafinamentul arhitectural vizibil la poarta de la intrare și capela mortuară ritualică. Acesta devine o oglindă a evoluției sociale a comunității mozaice și în același timp, reflectă o evoluție a stilurilor arhitecturale europene. Venerarea eroilor se regăsește și în cimitirul evreiesc din Iași, unde este ridicat un monument comemorativ pentru soldații evrei care și-au dat viața în Primul Război Mondial și monumentul funerar comemorativ, al victimelor pogromului din 1941.  Inestimabil prin valoarea sa istorică și artistică, cimitirul evreiesc reprezintă, în aceeași măsură ca și cimitirul Eternitatea, care fusese inaugurat cu doar câțiva ani înainte, o reflexie a istoriei și evoluției Iașului și a oamenilor săi.

Ieșenii sunt invitați la un tur ghidat pe aleile cimitirului

Istoricii Dorin Dobrincu, Ovidiu Buruiana și Florea Ioncioaia, împreună cu consilierul cultural Martha Eșanu, membră a Comunității Evreilor din Iași, au fost gazdele turului ghidat pe aleile cimitirului. Albert Lozneanu, secretar general și un promotor cultural activ al Comunității Evreiești din Iași, a introduce publicul în universul credințelor, tradițiilor și ritualurilor iudaice.

Evenimentul este parte a proiectului “Roots and stones – jewish heritage”, implementat de Asociația “Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.)”, în parteneriat cu Comunitatea Evreilor Iași și Uniunea Artiștilor Plastici filiala Iași, cu o co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.). Proiectul “ Roots and stones – jewish heritage” își propune în primul rând să conecteze publicul, indiferent de religie și etnie, la moștenirea israelită ieșeană folosind ca vector spațiul încărcat de semnificații al cimitirului evreiesc.

Florea Ioncioaia, secretar al Asociației Societatea de  Studii Istorice din România și manager al proiectului “Roots and stones – jewish heritage”:“Iașul datorează comunității iudaice o efervescentă viață economică până la declanșarea celui de-al doilea război mondial, dar și o întreagă pleiadă de artiști, savanți și intelectuali, care au contribuit la evoluția culturală a orașului. Există, pe de altă parte, în memoria colectivă ieșeană un sentiment de datorie față de comunitatea evreiască, generat de momentele tragice prin care a trecut aceasta – pogromonul de la Iași (1941) în urma căruia au murit 13.000 de evrei, precum și distrugerea și profanarea vechiului cimitir medieval al orașului de către autorități în 1943. Creionarea rolului pe care comunitatea iudaică l-a avut în viața socială a orașului, uneori esențial și ale căror efecte le simțim și astăzi, se poate constitui într-un demers reparatoriu și în același timp educativ, prin recursul la moștenirea/patrimoniul evreiesc”.

“Păstrarea tradițiilor și dezvoltarea vieții religioase, combaterea activă a antisemitismului, promovarea culturi evreiești și protejarea patrimoniului sacru, construirea de noi punți de legătură și deschiderea față de exterior au fost dintotdeauna preocupări esențiale ale noastre, ale Comunității Evreilor Iași. Suntem de părere ca acest proiect va reuși să creeze o poartă a cunoașterii spre cultura și tradițiile evreilor din Iasi, o poartă prin care societatea românească să ne descopere și să ne cunoască. Este de o importanta covârșitoare deoarece va pune mai bine în valoare patrimoniul evreiesc și astfel, se va promova mai activ istoria evreilor ieșeni, a valorilor și a contribuției aduse de aceștia la dezvoltarea României. Ne bucură de asemenea numărul extrem de mare de vizitatori din întreaga lume, care vin aici pentru a se reculege la mormintele celor dragi și pentru a se ruga în liniște pentru odihna sufletelor acestora”, a declarat Albert Lozneanu, secretar general al Comunității Evreilor Iași.

“Credem că turul virtual dedicat cimitirului evreiesc va fi un instrument util atât pentru diaspora evreiască, care se va putea conecta la spațiul de origine, cât și pentru publicul larg, care va avea astfel, acces la patrimoniul iudaic, la moștenirea comunitară ieșeană. Cimitirul evreiesc din Iași este un spațiu cultural fascinant, în care fiecare piatră funerară spune o poveste complexă despre originile, preocupările, succesele și tragediile comunității iudaice, ca parte integrantă în societateaieșeană. Un adevărat univers în piatră care merită a fi descoperit”, a afirmat Alina Țiței, coordonator proiect “Roots and stones – jewish heritage”.

Proiectul „Roots and Stones: Jewish Heritage” încearcă să recupereze într-o manieră ușor de accesat, folosind noile instrumente media, moștenirea evreiască a orașului Iași, veche de șase secole. Activitățile din proiect vizează promovarea cimitirului evreiesc din Iași, ca spațiu al memoriei de importanță majoră în circuitul cultural al orașului Iași și al României. Activitățile propuse urmăresc realizarea unui website, care va integra un tur virtual realizat cu ajutorul tehnicii fotografiilor de 360 de grade și realizarea unui film de prezentare a cimitirului, relevant pentru istoria comunității evreiești. Medierea cu publicul va fi realizată în cadrul unor tururi ghidate cu publicul, care vor aborda teme istorice și de artă funerară, precum și a unei expoziții FOTO, pe care ieșenii o pot viziona în Galeria LA GARD din Parcul Copou.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;