La Iaşi debutează astăzi cea de-a V-a ediţie a Festivalului Străzii Lăpuşneanu

Ateneul Național din Iași organizează în perioada 15 – 17 septembrie a V-a ediție a Festivalului Străzii Lăpușneanu.

Festivalul este un proiect aparte inițiat de echipa Ateneului, menirea lui principală fiind să reînvie atmosfera efervescentă de odinioară a fostei Ulițe Sârbești, cunoscută pe vremuri drept Strada Veseliei. Începând cu anul 1873, strada a preluat numele voievodului care a mutat capitala Moldovei la Iași – Alexandru Lăpușneanu. Melanjul cultural și etnic, prezența cofetăriilor, a magazinelor de lux și a anticariatelor au făcut ca strada să devină extrem de populată și vie, să fie un loc de promenadă ales de toate categoriile sociale.

Având în vedere istoria bogată și multitudinea de servicii dar și de activități oferite în trecut, Festivalul a fost gândit ca un spațiu – mărturia ceea ce a reprezentat strada pentru strămoșii noștri. Programul evenimentelor ce vor celebra zona simbolizează diversitatea, creativitatea și calitatea.

Încă de la prima ediție, unul dintre scopurile festivalului a fost și cel de a implica atât comunitatea ieșeană cât și de a forma parteneriate durabile cu alte instituții care își oferă sprijinul necondiționat: Primăria Municipiul Iași, Muzeul Unirii, Galeriile Dumitru I.Grumăzescu, Uniunea Artiștilor Plastici, Muzeul Municipal Regina Maria, dar și cu lucrătorii comerciali locali bucuroși să susțină obiectivul nostru comun – reînsuflețirea străzii Lăpușneanu.

Festivalul, care se întinde pe durata a trei zile, este dedicat tuturor categoriilor de vârstă și propune o serie de spectacole, ateliere, demonstrații dar și două târguri: Târgul Meșteșugarilor și Târgul de Artă și Antichități.

Pe scena principală se vor desfășura două spectacole de teatru pentru copii – Aventuri cu Dl. Goe în regia lui Iulian Ioan Sandu și Sarea în bucate în regia Ericăi Moldovan, trei concerte live susținute de Andra Botez and Band, Florin Risteiand Band și Cross Mediodar și un spectacol de Stand UpComedy susținut de Edi Vacariu câștigătorul emisiunii iUmor în anul 2020 și Gabriel Dumitriu finalist iUmor.

În grădina Muzeului Unirii vor avea loc concerte de Jazz susținute de artiști locali, iar pe scena amplasată în fața Cinematografului Trianon se vor desfășura o serie de concerte și spectacole de dans susținute de micii artiști ai școlilor de talente ieșene.

Programul complet îl puteți accesa onlinepe pagina de Facebook:  https://www.facebook.com/LapusneanuFest

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;