Guvernul va permite primăriilor să se împrumute pentru a putea achiziţiona combustibilul necesar furnizării căldurii la iarnă

Autorităţile locale vor putea face împrumuturi pentru achiziţionarea cantităţilor de combustibil necesare pentru pentru încălzirea populaţiei în iarna 2023/2024.

În acest sens, Guvernul a anunţat că va adopta o Ordonanţă de Urgenţă (OUG) care să permită primăriilor să facă împrumuturi pentru cumpărarea de cărbune sau gaz metan pentru funcţionarea în condiţii optime a centralelor termoelectrice.

De asemenea, în urma discuţiilor care au avut loc în această săptămână la Bucureşti, primarii mai multor oraşe mari din România, printre care şi Iaşul, au primit asigurări din partea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, că Executivul va suporta de la bugetul de stat o parte din preţul combustibilului necesar funcţionării CET-urilor. De asemenea, un procent, încă nestabilit, din preţul gigacaloriei va fi subvenţionat de către stat.

În ceea ce priveşte municipiul Iaşi, primarul Mihai Chirica afirmă că, în acest moment, există trei scenarii după care ar putea funcţiona cele două CET-uri, din Tudor Vladimirescu (pe gaz metan) şi Holboca (pe cărbune), în această iarnă, respectiv numai pe gaz, numai pe cărbune sau mixt (şi pe gaz şi pe cărbune).

”Am propus Ministerului Energiei, dar şi Ministerul Dezvoltării, partenerul nostru, mai multe scheme de funcționare a CET-urilor, care prevăd funcționarea mixtă cărbune-gaz. Noi am avut o discuție foarte elaborată împreună cu celelalte autorități publice care au sisteme centralizate privind sprijinul statului pentru iarna 2023-2024. Discuțiile nu sunt foarte optimiste, dar pot deveni optimiste după întâlnirea de ieri (joi, 14 septembrie – n.r.), la care au participat șapte primării cu șapte primari care au venit cu foarte multe argumente. În orice caz, noi ne pregătim, am reușit să obținem o ordonanță de urgență prin care putem să facem împrumuturi pentru aprovizionarea cu combustibil în iarna care urmează, ceea ce ne va decomprima un pic în mersul bun al activității primăriei și continuăm programele cu finanțare europeană, pentru că acestea sunt obligatorii în contextul în care ne gândim să reducem poluarea și să transformăm efectiv Iaşul într-un oraș verde”, a declarat primarul Mihai Chirica, vineri, într-o conferinţă de presă.

Acesta a mai spus că a cerut în mod expres ca statul să susţină sistemele de termoficare prin alocarea unor resurse financiare.

“Am propus să mergem şi în această iarnă pe modelul practicat anul trecut, cu susţinerea facturilor pe combustibil cu 50% şi am reiterat faptul ca această repartiţie a fondurilor să fie echitabilă, pe specificul şi în funcţie de potenţialul financiar al fiecărei comunităţi în parte, dar şi în funcţie de numărul locuitorilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Memoriul în acest an s-a întocmit ieri (joi, 14 septembrie – n.r.) şi a fost înaintat atât primului ministru, cât şi miniştrilor de Finanţe, Energiei şi al Dezvoltării. Vom continua discuţiile, dar vestea bună este că autorităţile locale se vor putea împrumuta pentru susţinerea termoficării în iarna care urmează, lucru care nu a mai fost posibil în ultimii 20 ani”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;