5:14 pm - Thursday April 29, 6348

La Iaşi a fost inaugurat primul liceu al unei universităţi din România

Vineri, 22 septembrie, la Iaşi a avut loc inaugurarea sediului Liceului Universității „Alexandru Ioan Cuza”, prima instituţie de acest fel al unei universități din România.

La eveniment au fost prezenţi rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, Tudorel Toader, primarul municipiului Iaşi, Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Luciana Antoci, alăturii de elevi ai liceului şi de părinţii acestora.

„Este o zi importantă pentru Universitatea noastră, este o zi în care împlinim un proiect unic până în acest moment. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este prima și singura universitate din România care are toate treptele de învățământ, atât preuniversitar cât și universitar. Înființarea liceului este o întregire a comunității noastre academice, prin care dezvoltăm spiritul academic pe care Universitatea îl cultivă și îl promovează de multă vreme. Ne bucură că am trecut de la momentul în care școala UAIC era cu taxă la momentul prezent în care toate formele de învățământ ale Universității sunt finanțate de la bugetul de stat. Începem cu 2 clase de liceu și sperăm să ajungem la 4 clase pentru fiecare formă de învățământ în cel mai scurt timp posibil. Sunt convins că elevii care studiază aici vor deveni și studenți la cele 15 facultăți ale Universității noastre. Le urez tuturor elevilor un an școlar plin de realizări și le mulțumesc părinților pentru încrederea acordată prin înscrierea copiilor la Liceul UAIC”, a declarat, în cuvântul de deschidere, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”.

“Universitatea „Alexandru Ion Cuza” și-a inaugurat sediul liceului din strada Codrescu nr. 6 și devine astăzi nu doar cea mai veche universitate din România, ci și prima care are toate ciclurile de învățământ: grădiniță, primar, gimnazial, liceal și universitar. Orice școală reprezintă o fortăreață împotriva ignoranței, lipsei de civilizație, și chiar a imposturii. De aceea, ori de câte ori particip la inaugurarea unei școli ori a unui nou sediu de școală, nu pot decât să mă bucur fiindcă încrederea mea în viitorul acestui oraș, în viitorul acestei țări sporește. În același timp, îmi exprim convingerea că această modalitate de a înțelege educația, construind un sistem de învățământ în jurul unei mari universități, al celei mai vechi universități din România (la fel ca în țările de mare tradiție academică, precum Marea Britanie, Franța, Statele Unite ale Americii etc.), nu poate decât să ajute la creșterea calității învățământului românesc în general. Cine cunoaște cel mai bine problemele și provocările cu care se confruntă învățământul românesc decât Omul – Omul cu O mare! – de la catedră, care ia contact zi de zi cu elevii și studenții care reprezintă chiar produsul sistemului de învățământ?! Ei văd cel mai bine ce știu elevii și studenții, ce nu știu, ce ar dori să știe, dar și ce cunoștințe le folosesc cu adevărat în viață! Am spus întotdeauna că doar profesorii dedicați acestei nobile misiuni pot moderniza și reforma învățământul românesc, în niciun caz politicienii! Însă, doar acționând împreună – adică școala, familia, autoritățile și, evident, generația tânără – putem schimba ceea ne deranjează în societatea românească: minciuna, ipocrizia, corupția etc. Sunt oare toate acestea niște sechele ale problemelor educației din România? De la această întrebare trebuie să pornim dacă vrem să schimbăm România! Urez succes Liceului Universității „Alexandru Ioan Cuza” în noul său sediu și felicitări elevilor, părinților și profesorilor!”, a afirmat primarul Mihai Chirica în mesajul său.

Liceul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, situat pe strada Codrescu nr. 6, se află în rețeaua școlilor de stat cu finanțare de la buget, fiind prima unitate de învățământ din România aflată sub egida unei universități, autorizată de Ministerul Educației să școlarizeze pentru toate nivelurile de învățământ preuniversitar (preșcolar, primar, gimnazial, liceal).

În anul școlar 2023-2024, la Liceul UAIC studiază 363 de elevi și preșcolari: 51 de elevi la nivel liceal, 80 de elevi la nivel gimnazial, 162 de elevi la nivel primar și 70 de preșcolari.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;