40.000 euro investiți în modernizarea atelierului de prelucrări mecanice de la Colegiul Tehnic ”Mihail Sturdza”

Învățământul tehnic profesional și academic are nevoie de implicarea mediului de afaceri, pentru a recupera decalajul tehnologic din ateliere și laboratoarele în care tinerii testează teoria prin experimente practice, relevante pentru a valida aplicabilitatea principiilor tehnice. Parteneriatul dintre Colegiul Tehnic ”Mihail Sturdza” și fabrica din Iași care activează sub umbrela PHINIA aniversează zece ani și un portofoliu de proiecte implementate pentru dezvoltarea și modernizarea spațiilor de învățământ.

În toamna anului 2021 a fost finalizată prima etapă pentru modernizarea atelierului de prelucrări mecanice cu sprijinul Fundației Comunitare Iași, care a avut rolul de manager de proiect. Lucrările au presupus înlocuirea tâmplăriei, decaparea, tencuirea și zugrăvirea pereților și a tavanului, înlocuirea instalației electrice de iluminat și de forță, refacerea pardoselii și montarea instalațiilor sanitare. Anul acesta s-a încheiat o nouă etapă din modernizarea atelierului de prelucrări mecanice prin așchiere, prin dotarea acestuia cu mijloace didactice (achiziționarea a două simulatoare CNC pentru învățare și achiziția SDV-urilor pentru Strung, Freză CNC, Mașinile de frezat tip FUS și strungul normal SNA) la care PHINIA a contribuit financiar.

”PHINIA investește în educația tinerilor, în toate formele sale. Iar rezultatele sunt vizibile și în acest caz: cei 40.000 de euro pe care i-am investit aici în ultimii trei ani dovedește că învățământul tehnic își poate recâștiga atractivitatea în rândul tinerilor; atunci când companiile se implică. Aniversăm zece ani de parteneriat cu acest colegiu tehnic, perioadă în care am început timid colaborarea iar acum, ne putem mândri cu două generații de elevi înscriși la clasele de învățământ dual, tineri pentru care le oferim un viitor profesional și locuri de muncă excelente la finalizarea studiilor. Prima generație va absolvi în 2024, după o perioadă de ani ani în care PHINIA le-a asigurat resurse materiale și financiare ca să învețe o meserie. Atunci, ei vor deveni colegii noștri și unii dintre ei probabil vor ocupa funcții de conducere odată ce vor dobândi experiența necesară”, afirmă Dan Țețu, director general fabrica PHINIA Iași.

”Pentru Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, din Iași, investiția în educație de la PHINIA a reprezentat renașterea învățământului tehnic la poalele Buciumului, pentru că, datorită investiției din 2020 și din 2023 a fost renovat în totalitate un atelier, apoi retehnologizat, ceea ce ne oferă șansa de a organiza cu elevii ore de instruire practică la școală. Pentru noi, investiția a determinat o evoluție fără precedent a școlii, întrucât elevii care vin la noi să urmeze o anumită specializare pot să învețe la școală în condiții normale, iar la momentul când încep practica la agenții economici au mai multe cunoștințe practice. Numărul copiilor care ne-au ales pe noi a crescut, iar încrederea pe care ne-a oferit-o PHINIA a fost un atu important. Echipamentele achiziționate sunt de ultimă generație și abia așteptăm să îi vedem pe elevi cum se bucură de fiecare echipament modern. De-a lungul timpului, PHINIA ne-a susținut, iar marți, pe 26 septembrie 2023, vom face o poveste, cea a unui parteneriat de suflet dintre PHINIA și Colegiul Tehnic Mihail Sturdza, o poveste frumoasă, despre un trecut care a pregătit drumul către un viitor…așa cum ne dorim noi toți. Mulți dintre elevii noștri vor alege cu siguranță familia PHINIA, după ce vor termina școala. Mulțumim PHINIA și tuturor oamenilor frumoși, inimoși, creativi, generoși de acolo, care au fost alături de noi…pentru educația viitorului!” afirmă prof. Maria Cristina Bida, directorul Colegiului Tehnic „Mihail Sturdza”.

Despre PHINIA

PHINIA este un furnizor independent, lider de piață pentru soluții și furnizor de componente premium, cu peste 100 de ani de experiență în producție și conexiuni de afaceri în industrie, cu un portofoliu de mărci puternice care include Delphi, Delco Remy* și Hartridge. Cu 12.900 de angajați în 44 de locații din 20 de țări, PHINIA are sediul central în Auburn Hills, Michigan, SUA.

Lucrând în domeniul vehiculelor comerciale și al aplicațiilor industriale (vehicule de tonaj mare și mediu, camioane, vehicule pentru construcții de infrastructură, aplicații marine, agricole și industriale) și al vehiculelor ușoare – autoturisme, autoutilitare, și vehicule utilitare sport), dezvoltăm sisteme de combustibil și piese de schimb care asigură funcționarea motoarelor cu combustie la performanțe maxime, cât mai curat cu mediul și mai eficient posibil, investind în același timp în tehnologii viitoare care vor debloca potențialul combustibililor alternativi. Oferind ceea ce piața are nevoie astăzi, pentru a deveni mai eficientă și mai sustenabilă, dezvoltând în același timp produse și soluții inovatoare pentru un viitor mai curat, suntem partenerul preferat al unei game variate de clienți industriali și de pe piața secundară, care ne sprijină în călătoria noastră comună către un viitor neutru și fără emisii de carbon.

* Delco Remy este o marcă înregistrată a General Motors Corporation, licențiată de BorgWarner PDS (Anderson) LLC)

PHINIA în România

Unitatea de producție din parcul industrial Miroslava, județul Iași, este singura fabrică PHINIA din România; fiind totodată un partener de tradiție și unul dintre furnizorii principali din industria automotive. Aici sunt realizate pompe și injectoare personalizate pentru cei mai mari producători de vehicule la nivel mondial. Produsele PHINIA realizate în Iași sunt exportate în proporție de 100%, fiind livrate că clienții de pe  patru continente.

Fabrica PHINIA Iași liderul industriei automotive din regiune și unul dintre cei mai importanți agenți economici din perspectiva investițiilor realizate și volumului de produse exportate. Performanțele sale au fost recunoscute prin premiile de excelență Forbes acordate pentru excelență în dezvoltare regională, management și performanță. În prezent, în fabrica PHINIA Iași se desfășoară trei programe de învățământ dual precum și un amplu parteneriat educațional cu Universitatea Tehnică din Iași.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;