Manifestări prilejuite de împlinirea unui secol de la deschiderea Orfelinatului Armean de la Strunga

Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Primăria și Consiliul Local Strunga, va organiza o serie de evenimente prilejuite de împlinirea a o sută de ani de la deschiderea Orfelinatului Armean de la Strunga.

Astfel, vineri, 29 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii din Iași, va avea loc Simpozionul dedicat Centenarului Orfelinatului de la Strunga, eveniment în cadrul căruia vor lua cuvântul Varujan Vosganian, președinte al Uniunii Armenilor din România, Sorin Antohi, istoric al ideilor, eseist şi traducător, Lidia Prisac, doctor în Istorie, cercetător științific, Arsen Arzumanian, doctor în ştiințe politice, jurnalist, Garabet Haciaturian și Narine Bogdan Căuș Nicolaides, urmași ai profesorilor Nșan și Zaruhi Maganian, care au predat la orfelinatul din Strunga.

În acest context, va avea loc vernisajul expoziței foto-documentare „Strunga – Noua Casă a Orfanilor Armeni”, deschisă în perioada 29 septembrie – 26 noiembrie 2023 în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei. Concepută și documentată de Mihai Stepan Cazazian, redactorul-șef al publicației „Ararat” din București și jurnaliștii Arsen Arzumanian și Andreea Tănase, expoziția recompune universul creat în urmă cu o sută de ani pentru orfanii armeni în localitatea Strunga din județul Iași. Sunt prezentate fotografii ale acestor copii, precum și mărturii ale unora dintre aceștia, înregistrate în etapa matură a vieții lor, alături de secvențe extrase din publicațiile vremii. Expoziția reconstituie un mic fragment din tabloul istoriei refugiaților armeni în spațiul românesc, care a marcat atât istoria comunității armenilor din România, cât și istoria românilor.

Expoziția poate fi vizitată până pe 26 noiembrie 2023, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 17.00 (ora 16.30, ultima intrare).

Simpozionul se va încheia cu proiecția filmului documentar „Strunga”, realizat de Cadri Abibula de la TVR și Mihai Stepan Cazazian (producător), care prezintă odiseea celor 200 de orfani armeni găzduiţi în orfelinatul de la Strunga. Documentarul a fost prezentat în anul 2007 la Festivalul Internaţional de Film „Caisa de Aur” de la Erevan și la Festivalul Internaţional de Film Muzică şi Artă de la Los Angeles (AFFMA), secţiunea documentare despre Genocid, unde a fost nominalizat la categoria cel mai bun documentar.

Sâmbătă, 30 septembrie, începând cu ora 12.00, la sediul Consiliului Local Strunga va avea loc ceremonia de inaugurare a monumentului comemorativ dedicat acestora, urmată de prezentarea expoziției restrânse „Strunga – Noua Casă a Orfanilor Armeni”, lansarea volumului „Orfelinatul Armean din Strunga: Mărturii ale unor destine frânte”, de Arsen Arzumanyan, și un spectacol de muzică și dansuri tradiționale armenești, susținut de Ansamblurile de dansuri „Vartavar” din București și „Hayakaghak” din Gherla, alături de Corul „Ani” al Arhiepiscopiei Armene.

Istoria Orfelinatului Armean de la Strunga

 

Prin aprobarea Regelui Ferdinand I, pe 1 aprilie 1923, orfelinatul de la Strunga era pregătit să primească 150 de băieți și 50 de fete cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani. Aceștia erau supraviețuitori ai Genocidului Armean și urmau să ajungă în România, cu autorizaţia Guvernului român şi cu paşaportul colectiv, vizat de Ministerul de Interne al României în data de 18 noiembrie 1922. Copiii au ajuns în Portul Constanța pe 14 aprilie 1923 și au intrat în orfelinat pe 1 mai 1923, parcurgând acest drum cu căruţele. După ce rătăciseră prin taberele de refugiaţi și trăiseră ororile masacrelor, au găsit la Strunga un adevărat cămin și toate condițiile pentru o educație bună. Deși a avut o perioadă scurtă de funcționare (1923 – 1926), orfelinatul a lăsat o amprentă adâncă în inimile lor.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;