Primăria se va împrumuta cu 200 de milioane de lei pentru a asigura căldura în apartamentele ieşenilor la iarnă

Consilierii locali ieşeni au aprobat vineri contractarea de către municipalitate a unui credit intern în valoare de 200 de milioane de lei (40 milioane de euro) pentru achiziţia necesarului de combustibil pentru furnizarea agentului termic către populaţie în iarna 2023/2024.

După aproape o oră de discuţii pro şi contra, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 14 voturi pentru şi 10 abţineri, în favoarea documentului pronunţându-se consilierii PNL şi PMP, în timp ce consilierii USR şi PSD s-au abţinut de la vot.

Potrivit notei de fundamentare care a însoţit proiectul de hotărâre, creditul va fi semnat pentru o perioadă de cinci ani, cu o dobândă de până la 3,5%.

Primarul Mihai Chirica a adus ca argument pentru împrumut faptul că sistemul de termoficare al Iaşului este unul dintre cele mai moderne din ţară, dacă nu chiar cel mai modern, singura problemă reprezentând-o faptul că CET II Holboca nu este încă racordat la reţeaua naţională de gaz.

“Sistemul de termoficare este unul dintre cele mai moderne din România. Toată politica europeană este de promovare a sistemelor de termoficare în regim standardizat. Anul trecut, Comisia Europeană a decis după începerea războiului ca utilizarea gazului să fie declarată energie verde. Sistemul nostru este compus din două centrale, una pe cărbune şi una pe  gaze. Ambele sunt funcționale. Ambele centrale au fost abordate ca fiind funcționare. Suntem pregătiți pentru ambele soluții, avem contract semnat cu Romgaz până pe 31 martie 2024. În ceea ce priveşte împrumutul, până acum cinci bănci mari ale României au anunțat că sunt dispuse să ne crediteze. Nu ştim cum va fi iarna, deci nu ştim dacă suma totală cu care urmează să ne împrumutăm va fi necesară. Vom avea o perioadă de graţie, o perioadă de cinci ani de zile, rezonabil pentru un credit de consum. Cu posibilitatea unui comision cât mai mic și deja sunt scrisori de intenție cu comision zero”, a declarat primarul Mihai Chirica, care a subliniat că, în acest moment, gradul de îndatorare a municipiului este de 4,63%, în condiţiile în care, potrivit legii, pragul maxim de îndatorare este de 30% din bugetul local.

Şeful municipalităţii a mai spus, de asemenea, că o cotă parte din costul agentului termic furnizat populaţiei va fi suportat, ca şi până acum, de la bugetul de stat.

În acest moment, peste 22.000 de apartamente din municipiul Iaşi sunt racordate la sistemul centralizat de stat, acestora adăugându-li-se alte aproape 200 de agenţi economici, 50 de instituţii publice, 70 de şcoli şi grădiniţe şi nouă spitale.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;