Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a inaugurat vineri, 29 septembrie, Observatorul Astronomic, situat pe Aleea Mihail Sadoveanu nr. 5-7.
La eveniment au participat, printre alţii, prof. univ. dr. Tudorel Toaer, rectorul UAIC, Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, şi Mirel Bîrlan, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române.
Inaugurarea a început cu o rugăciune de binecuvântare, rostită de Preasfințitul Părinte Episcop Nichifor Bottoşăneanul, delegatul Înalt Prea Sfinţiei Sale Părintele Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
În cuvântul de deschidere, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, a declarat că sestinația Observatorului Astronomic va rămâne cea inițială, respectiv de cercetare și bază de activități didactice pentru studenţi şi cadrele didactice.
“Vom adăuga și un program săptămânal de 2-3 ore inițial, prin care oferim iubitorilor de astronomie oportunitatea de a observa spațiul cosmic. Observatorul a fost construit într-un an și două luni, iar reabilitarea a durat şapte ani, prin urmare cu atât mai mult ne bucurăm că am reușit să finalizăm acest obiectiv important atât pentru universitate cât și pentru întreaga comunitate ieșeană”, a spus prof. univ. dr. Tudorel Toader.
După încheierea ceremoniei, publicul prezent la eveniment a fost invitat să descopere facilitățile oferite de Observatorul Astronomic și să asiste la observații astronomice.
Construit în 1913, Observatorul Astronomic din Iași a fost al doilea din țară, după cel înființat la București. Gândit inițial ca laborator de astronomie pentru Facultatea de Matematică a universității a fost considerat, la vremea sa, cel mai modern observator astronomic din Europa. Includea, pe lângă luneta centrală și săli de laborator, o bibliotecă, precum și un apartament pentru profesorii de astronomie ai Universității. Edificiul, înscris în lista monumentelor istorice, a suferit numeroase intervenții de-a lungul timpului, cea mai radicală fiind realizarea Sălii Meridian.
Observatorul Astronomic din Iași a fost închis în anul 2013, din cauza stării avansate de degradare.
În februarie 2020, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a primit de la Compania Națională de Investiții aprobarea pentru finanțarea proiectului de reabilitare, consolidare și modernizare a Observatorului Astronomic, în valoare de 8.986.644 de lei.
Prin lucrările de consolidare și refuncționalizare imobilul a fost restaurat în integralitatea sa cu păstrarea funcțiunii inițiale de cercetare atmosferică și spațială, amenajarea fostei locuințe prin integrarea sa în funcționalul unei instituții de cercetare, precum și realizarea unor spații de laboratoare care găzduiesc echipamente laser și de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial.