5:15 pm - Sunday May 1, 0608

Caravana mobilă IRO din nou în teritoriu. Mamografii gratuite pentru femeile din judeţele Suceava şi Neamţ

Echipa medicală din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi reia în această săptămână, prin intermediul Unităţii Mobile de Screening de Cancer Mamar, campania de prevenire a cancerului de sân în judeţele Suceava şi Neamţ. Astfel, începând din 4 octombrie, caravana mobilă IRO, dotată cu mamograf digital, se va afla în patru localități din județul Suceava și şapte localități din județul Neamț, printre care Vatra Dornei (4,5 şi 6 octombrie, în parcarea din faţa stadionului), Coşna (10 octombrie, în curtea primăriei), Poiana Stampei (11 octombrie, lângă primărie).

Acţiunea face parte din proiectul “ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, derulat de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași și Fundația Enable în 12 județe din nord-estul și sud-estul țării (Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău).

Femeile asigurate și neasigurate vor face mamografie digitală gratuită, cu dublă citire, criteriile pentru testare fiind să aibă vârsta între 50 şi 69 de ani, să nu aibă un diagnostic confirmat de cancer mamar, să fie asimptomatice, să nu aibă antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar, să nu fie însărcinate şi să nu alăpteze, să nu fi făcut mamografie în ultimele 12 luni şi să aibă adresa din buletin în unul din cele 12 judeţe vizate în proiect.

Programările se fac prin intermediul asistenților medicali comunitari/sociali din fiecare localitate, în limita locurilor disponibile, într-o zi putându-se efectua între 55 şi 60 de mamografii. Femeile au nevoie doar de buletin, în original și copie.  Femeile din județul Iași se pot programa pentru mamografii gratuite și la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din Iași, strada Sărăriei nr. 177 A.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;