5:14 pm - Wednesday April 29, 8837

Festivitate de deschidere a noului an academic la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”

În Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii Alexandru Ioan Cuza a avut loc luni, 2 octombrie,  festivitatea de deschidere a noului an academic. La eveniment au fost prezenţi, printre alţii, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului Iaşi, Costel Alexe, președintele Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, ÎPS Teofan, arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, precum şi Excelenţa Sa Iosif Păuleţ, episcop al Diecezei de Iaşi. La festivitate au fost prezenţi, de asemenea, o parte dintre rectorii celorlalte instituţii de învăţământ superior din Iaşi.

În cuvântul de deschidere, rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a transmis un mesaj de bun venit studenţilor care au călcat pentru prima oară în acest an pragul universităţii, după care a prezentat cele mai actuale informații despre universitate, menționând rezultatele bune ale admiterii 2023, investițiile în infrastuctura cercetării științifice,  precum şi gama completă de studii preuniversitare pe care le oferă UAIC.

În cuvântul său, primarul Mihai Chirica a subliniat rezultatele excelente obţinute de-a lungul anilor de UAIC, cea mai veche universitate din România, “locul în care se formează marii dascăli și excelenții specialiști de care România are nevoie”.

Ca absolvent al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, am înţeles că doar școala făcută cu temeinicie este singura nobleţe care îi poate distinge pe oameni. Aici am avut profesori extraordinari şi colegi minunaţi. Aici mă întorc întodeauna cu deosebită plăcere. Pentru că știu că la „Cuza” nu se umblă cu ocaua mică! Aici chiar se face carte!  Avem imensul privilegiu de a trăi într-un oraş care a făcut din școală un blazon. Eu cred că Cetatea Iaşului este indisolubil legată de educația de cea mai înaltă calitate. Oricâte mărci, oricâte branduri am căuta să asociem oraşului nostru, Iaşul va ramâne pentru totdeauna oraşul marilor şcoli, al marilor dascăli, al marilor lecţii de istorie! Dragi studenți, Implicați-vă activ în viața culturală a Iașului, intrați în politică și îndreptați-vă spre administrație, pentru a aduce un suflu nou acestor domenii. Profitați de faptul că Iașul organizează an de an o mulțime de evenimente sociale, educative, culturale. Profitați că Iașul este un oraș care se dezvoltă cu o viteză extraordinară și are tot mai multă nevoie de forță de muncă bine calificată. Am convingerea că Educația va deveni în cele din urmă cu adevărat o prioritate națională! Iar asta datorită dumneavoastră!  Vă doresc mult succes în noul an universitar!, a spus priamrul Mihai Chirica în mesajul adresat cadrelor didactice şi studenţilor universităţii.

După mesajele adresate de reprezentanții instituțiilor invitate, ceremonia de deschidere a noului an academic a continuat cu cursul inaugural „Structuri mitico-religioase ale noilor tehnologii”, susținut de prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă, director al Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat al UAIC, urmată de premierea studenților cu cele mai bune rezultate în anul universitar 2022/2023 de către două companii partenere ale UAIC și Fundația Alumni a UAIC, după care Iustin-Gheorghe Jalaboi, reprezentantul studenților universității a transmis un mesaj colegilor săi din anul I: „Vă îndemn să faceți voluntariat și să învățați să fiți critici, dar și să oferiți soluții. Mult succes!”

Ceremonia de deschidere a anului universitar 2023-2024 s-a încheiat cu tradiționalul „Gaudeamus Igitur”, intonat de Corala „Universitas”, compusă din studenți de la toate cele 15 facultăți ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;