Studenţii TUIASI nu vor beneficia de abonamente reduse pentru transportul în comun

Studenţii Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) nu vor beneficia de abonamente la preţ redus pentru transportul în comun din municipiu şi cel metropolitan, cel puţin până la publicarea de către Guvern a normelor metodologice privind decontarea transportului public local, prevăzute în Legea Educaţiei nr. 199/2023, sau până când Ministerul Educaţiei nu va suplimenta fondurile alocate în acest sens unităţilor de învăţământ superior.

Până la clarificarea acestor aspecte, conducerea Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” recomandă studenților ca, începând cu data 01.10.2023, să achiziționeze abonamente CTP la prețul întreg de 110 lei și să păstreze documentele justificative pentru decontarea în limita fondurilor disponibile a acestora, se arată într-un comunicat semnat de conducerea TUIASI. În document se mai precizează că Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași s-a adresat Ministerului Educației, prin adresa nr. 33803/22.09.2023 (nr. 6531GP/25.09.2023), prin care a comunicat faptul că circa 4.500 de studenți ai acestei instituţii ar urma să beneficieze de abonament pentru transportul public local în anul academic 2023/2024, motiv pentru care este necesară creșterea alocației lunare din partea ministerului pentru transportul studenților de la 96.100 lei/lună la 500.000 lei/lună.

“Până în momentul în care Guvernul României va publica Normele metodologice privind decontarea transportului public local prevăzute de Legea învățământului superior nr. 199/05.07.2023 sau Ministerul Educației va suplimenta fondurile pentru transportul în comun al studenților, universitatea nu are suficiente resurse financiare pentru a deconta către CTP Iași transportul în comun în anul universitar 2023-2024”, precizează reprezentanţii TUIASI într-un comunicat.

Reamintim că studenții Universităţii de Științele Vieții “Ion Ionescu de la Brad” (USV) vor beneficia începând din 1 octombrie 2023 de reducerea cu 90% a costului abonamentelor de transport urban (11 lei) și metropolitan (20 lei) în urma semnării unui contract în acest sens între conducerea instituţiei şi Compania de Transport Public (CTP). De asemenea, vor beneficia de reducerea costului abonamentelor pentru transportul în comun urban şi metropolitan şi studenții Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, după ce conducerea instituţiei a anunţat că va încheia un contract în acest sens cu reprezentanţii CTP, urmând să asigure din fondurile proprii diferenţa de preţ care ar trebui să fie suportată de către beneficiari. În ceea ce-i priveşte pe studenții celorlalte universități din Iaşi, reducerile la abonamentele pentru transportul în comun nu vor mai fi valabile începând cu 1 octombrie 2023, aceştia fiind nevoiţi să-şi achiziționeze aceste documente la preț întreg.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;