Peste 350.000 de pelerini sunt aşteptaţi în acest an la “Sărbătorile Iaşului”

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” din Bacău va asigura măsurile de ordine și siguranță publică în perioada Sărbătorilor Iaşului din acest an, eveniment care va avea loc în în perioada 7 – 16 octombrie.

Împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Iași, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Judeţean (ISUJ) Iași și Poliția Locală Iași, jandarmii băcăuani se vor afla la datorie 24 de ore din 24, în vederea asigurării unui climat de siguranță pentru toate persoanele prezente în aceste zile de sărbătoare în pelerinajaj în capitala Moldovei, pentru prevenirea producerii oricăror incidente ce pot perturba buna desfășurare a manifestărilor, acordarea de sprijin persoanelor care vor avea nevoie de asistență medicală, precum și deplasarea în siguranță a tuturor persoanelor în zonele adiacente Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Organizatorii estimează că, în acest an, la manifestările prilejuite de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva vor di prezenţi aproximativ 350.000 de pelerini, din care circa 20.000 vor participa la procesiunea “Calea Sfinților”, de duminică, 8 octombrie. De asemenea, la Slujba de sâmbătă, 14 octombrie, de pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt sunt aşteptate, potrivit organizatorilor, aproximativ 90.000 de persoane. Totodată, aproximativ 100. 000 de persoane vor participa în această perioadă la slujbele religioase și alte activități conexe pelerinajului, desfășurate în spațiul public.

Perioada de afluență maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă între 50.000 şi 60.000 de persoane, șirul de credincioşi care urmează să ajungă la raclă întinzându-se pe o lungime de peste trei kilometri şi un timp de așteptare cuprins între 16 și 20 de ore.

Pentru a evita aglomerarea de persoane și producerea de busculade, ca în fiecare an, s-a realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană – str. Arhitect G.M. Cantacuzino – str. Iordache Lozonschi – str. Cloșca- str. Petru Movilă – str. Uzinei – str.  Morilor – str. Alexandru Ipsilanti Vodă – str. Sfântul Andrei – str. Iancu Bacalu – Blvd. Regele Ferdinand I al României.

Pe toată perioada desfășurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, echipe de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente în zonele de deplasare a pelerinilor și vor sta la dispoziția celor care vor avea nevoie de sprijin și îndrumare.

Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău face următoarele recomandări:

– manifestați răbdare și înțelegere față de măsurile luate de organizator cu privire la regulile de acces în zonele destinate pelerinilor și respectați indicațiile forțelor de ordine.

– acordați o atenție deosebită copiilor și persoanelor vârstnice împreună cu care călătoriți pentru a nu se rătăci, precum și a bunurilor personale.

– persoanele cu probleme grave de sănătate care doresc să se roage la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și care au nevoie constantă de îngrijire medicală, să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al serviciilor medicale de urgență din municipiul Iași și să nu călătorească neînsoțiți.

În caz de necesitate, persoanele participante la manifestările prilejuite de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Iaşului şi a Întregii Moldove, se pot adresa celui mai apropiat reprezentant al forțelor de ordine aflat în zonă, sau pot apela numărul de urgență 112.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;