În organizarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi, vineri, 27 octombrie, a avut loc o nouă ediţie a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi. La Iaşi, acţiunea s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Studenţilor (CCS), iar la Paşcani la Casa de Cultură “Mihail Sadoveanu”. Câteva zeci de firme şi-au prezent cu acest prilej ofertele de muncă atât tinerilor absolvenţi de liceu, cât şi celorlalte persoane aflate în căutarea unui job. În total, potrivit organizatorilor, au fost puse la dispoziţie peste o mie de locuri de muncă.
“Suntem organizatorii unui eveniment important al agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă, respectiv bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Bineînţeles, grupul ţintă al acţiunii îl reprezintă absolvenţii, dar la această acţiune poate participa, de asemenea, oricine îşi caută un loc de muncă. Sunt peste 1.100 de locuri de muncă vacante doar în judeţul Iaşi. Sunt prezenţi circa 70 de angajatori cu sediul social în Iaşi, paleta de meserii fiind deosebit de diversă, iar prezenţa beneficiarilor este una bună. Sunt prezente la târg şi persoane care se află în evidenţa agenţiei noastre, beneficiare ale serviciilor oferite de noi (informare, consiliere, indemnizaţie de şomaj), însă avem încheiat un parteneriat şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, ocazie cu care sunt prezenţi aici tineri din anii terminali de la liceele profesionale, care astăzi cu siguranţă îşi vor găsi răspunsurile direct de la angajatori”, a declarat Gabriela Vasilache, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi.
“Este extrem de importantă oportunitatea pe care o oferă această acţiune tinerilor noştri din şcoli, care se pregătesc să-şi finalizeze studiile, întrucât se tatonează deja piaţa muncii, ei urmând să intre în contact direct cu angajatorii. Astfel, absolvenţii au posibilitatea de a cunoaşte exigenţele pe care angajatorii le au pentru ocuparea anumitor posturi. Tinerii înţeleg că există oferte şi în ţară, nu numai în străinătate, pentru că foarte mulţi dintre ei visează să plece, este prima lor opţiune la ieşirea din şcoală, din păcate, iar acest lucru ne doare şi pe noi, cei care încercăm să găsim soluţii să-i convingem că este bine să încerce să găsească acasă o oportunitate de a intra pe piaţa muncii şi abia după aceea, dacă nu se regăsesc aici, să continue poate în altă parte să caute un loc de muncă. Acest lucru este foarte important şi pentru noi, pentru a ne regla perspectiva asupra nevoilor de pe piaţa muncii în vederea construirii viitorului plan de şcolarizare”, a afirmat Luciana Antoci, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Iaşi.
“Aşteptările mele, ca profesor, de la acest târg al locurilor de muncă pentru absolvenţi sunt acelea ca, la final, acţiunea să-i ajute pe elevii noştri să-şi găsească un loc de muncă în domeniul specializării lor, dar în acelaşi timp poate şi o recalificarea a acestora, astfel încât pe parcursul lor profesional ei să descopere că au şi alte competenţe faţă de cele pe care şi le-au format în anii de studiu. În timpul şcolarizării, elevii pun accentul, de regulă, pe competenţele cu privire la domeniul pe care şi l-au ales în momentul în care au venit la noi, la începutul clasei a IX-a. Pun în special accentul pe pregătirea şi instruirea pratică pe care o fac a agenţii economici”, a declarat Alexandru Ionuţ Irimia, profesor la Colegiul “Mihail Sturza” din Iaşi.
“Având în vedere că sunt elevă, nu caut un loc de muncă sau o ofertă de locuri de muncă. Caut să obţin din timp cât mai multe informaţii despre oferta locurilor de muncă şi să văd unde aş putea să merg după ce termin liceul. Singurele oferte în domeniul comerţului de la acest târg sunt cele de vânzătot comercial. Nu vreau, însă, neapărat să urmez o carieră în acest sector după ce termin liceul, ci doresc să fac o facultate, după care voi vedea”, a spus Irina, elevă din clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Economic de Turism.