Peste 33.000 de ieşeni s-au vaccinat până acum împotriva gripei sezoniere

Conform ultimelor date centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), de la începutul lunii octombrie și până astăzi, 7 noiembrie, s-au vaccinat antigripal 33.550 de persoane din județul Iași, din care 32.803 dintre acestea au beneficiat de vaccin antigripal compensat 100% sau 50%, pe baza rețetelor eliberate de  medicul de familie sau a medicului specialist cu care s-au prezentat la oricare farmacie în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), iar restul de 747 au beneficiat de vaccin prin achiziție proprie de la aceste farmacii.

Vaccinul antigripal este compensat 100% pentru următoarele categorii de asiguraţi: minorii cu vârsta de peste 6 luni, gravide, persoane cu vârsta între 19 și 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații: boli cronice cardio-vasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, boli metabolice, oncologice, autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecţie HIV/ SIDA, terapie imunosupresoare, transplant imunosupresia congenitală, persoane peste 65 de ani, precum şi personalul medico – sanitar și auxiliar. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani, fără boli cronice, care doresc să se imunizeze, beneficiază de un regim de compensare de 50%.

Vaccinarea împotriva gripei se poate efectua și în farmaciile din Iași, autorizate în acest sens. În acest moment, potrivit reprezentanţilor DSP, în judeţul Iaşi există peste 50 de puncte farmaceutice inscrise în cadrul programului de imunizare antigripală a populaţiei. Vaccinarea antigripală în farmacii se realizează de către farmaciştii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate și de UMF Iași la sfârșitul anului trecut. Administrarea dozei în farmacie îi scutește pe doritori de un drum suplimentar cu vaccinul eliberat din farmacie înapoi la medicul de familie.

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare trebuie să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puţin o dată vaccinaţi împotriva gripei sezoniere.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;