5:14 pm - Monday April 29, 6340

Aeroportul Iași a ajuns la două milioane de pasageri tranzitaţi în acest an

Aeroportul din inima Moldovei, cel mai puternic aeroport din zona de N-E și al doilea ca trafic în rândul aeroporturilor regionale din România, înregistrează un nou record în ceea ce privește numărul de pasageri transportați într-un an calendaristic. De la începutul anului și până în prezent, Aeroportul Iași a fost tranzitat de 2 milioane de pasageri, fiind pentru prima dată când reușește să ajungă la acest nivel. Primii un milion de pasageri îmbarcați și debarcați în acest an au fost la sfârşitul lunii iunie, astfel că în primele zece luni ale anului s-a înregistrat un trafic de 1,947 de milioane de călători, iar astăzi, 10 noiembrie, s-a ajuns la noul prag de 2 milioane.

Rezultatul a fost marcat printr-un eveniment dedicat Pasagerului cu numărul 2 milioane înregistrat în anul 2023 pe Aeroportul Iași, care a fost sărbătorit într-un cadru festiv. Acesta a ajuns la Iași cu un avion al companiei Wizz Air, pe zborul de la Bruxelles (Charleroi), cu 20 de minute mai devreme decât ora stabilită în program.

Pasagerul cu numărul norocos se numește Victor Daniel Simionescu, este din Farcașa, jud. Neamț, și de câțiva ani locuiește în Luxemburg. Acesta a aflat din avion, chiar înainte de aterizare, că a fost desemnat drept Primul Pasager cu nr. 2 Milioane la Aeroportul Iași, fiind premiat de echipajul Wizz Air cu un voucher simbolic. Pe platforma aeronavelor, după debarcare, a fost întâmpinat de reprezentanții Aeroportului și cei ai Consiliului Județean, care l-au felicitat și premiat. La eveniment au fost prezenți, alături de Directorul Aeroportului, Romeo Vatră, și Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, Vicepreședintele Sorin Afloarei, Administratorul Județului, Andrei Cazacu, precum și reprezentanți ai instituțiilor colaboratoare.

La acțiunea de premiere s-au alăturat partenerii Iasi Aiport: Hotel Unirea, care a oferit pasagerului câștigător un voucher-cadou, în valoare de 500 de lei, valabil pentru orice tip de servicii în cadrul complexului precum și Magazinul duty free Best Value, care a oferit, de asemenea, mai multe produse. Evenimentul a cuprins o ședință foto cu Pasagerul 2 Milioane, alături de echipajul de zbor și invitați, culminând cu tăierea tortului tematic în incinta aeroportului.

„Încă din primele opt luni ale anului am ajuns la cifre de trafic peste nivelul anilor anteriori. În 2019 am avut aproximativ 1,3 milioane de pasageri, în 2022 – 1,6 milioane, iar acum iată-ne deja ajunși la pragul de 2 milioane, ceea ce înseamnă că la final de an vom fi mult peste estimările inițiale. Practic, suntem în avans cu 15 ani în ceea ce privește traficul aerian de călători, un  semn cât se poate de clar că perspectivele de trafic sunt foarte mari în următorii ani la Aeroportul Iași. Pentru a face față acestei creșteri spectaculoase, ne concentrăm toate eforturile pentru a finaliza cât mai repede noul terminal și pentru a-l face operațional din 2024, odată cu începerea orarului de vară. Trebuie să fim pregătiți să oferim cele mai bune condiții de procesare, având în vedere traficul care se anunță în sezonul de vară. Cu viitorul terminal T4, ajuns la un grad de implementare de 73%, Aeroportul Iași se reconfigureaza în totalitate – infrastructură nouă, modernă precum și o gamă variată de servicii de înaltă calitate. Mulțumesc companiilor aeriene partenere, precum și colaboratorilor noștri – Menzies Aviation, Poliția de Frontieră, SRI, Vamă și întregului personal al IASI Airport, care au dat dovadă de implicare și profesionalism în această perioadă complicată. Nu în ultimul rând, multumesc Pasagerului cu numărul 2 milioane că a ales să călătorească pe Aeroportul Iași precum și tuturor pasagerilor care au înțeles, dincolo de inconvenientele provocate de lucrările de șantier, că dezvoltarea Aeroportului este o necesitate”, a declarat Romeo Vatră, Directorul General al R.A. Aeroportul Iași.

„Astăzi, când celebrăm pasagerul cu numărul 2 milioane pe Aeroportul Iași, ne dăm seama de importanța pe care aeroportul o are în facilitarea schimburilor culturale, economice și turistice între Iași și întreaga lume. În fața unor provocări fără precedent aduse de pandemia globală, nimeni nu ar fi putut anticipa viteza remarcabilă a recuperării traficului de pasageri. În timp ce estimările indicau anul 2026 ca reper pentru redresarea traficului, suntem încântați că am depășit toate așteptările și am ajuns la o performanță incredibilă în istoria aeroportului. Dar călătoria noastră nu se oprește aici, ci devine doar mai palpitantă. Ne respectăm angajamentul față de ieșeni și vom finaliza terminalul T4 până la sfârșitul anului. Un terminal de ultimă generație, aproape gata să își deschidă porțile, va crește capacitatea de procesare la un impresionant număr de 3,5 milioane de călători și va îmbunătăți experiența de călătorie pentru pasagerii noștri. Impactul acestei dezvoltări se extinde dincolo de limitele aeroportului, ajungând în inima orașului și a regiunii noastre. Suntem gata să devenim un centru de conectivitate, legând oameni și culturi, și contribuind la dezvoltarea economică și socială a comunității ieșene și a întregii regiuni de nord-est”, a afirmat, la rândul său, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

„Suntem onorați că pasagerul cu numărul 2 milioane care a tranzitat Aeroportul Internațional Iași în acest an a călătorit pe un zbor Wizz Air. Rămânem fideli pieței din România și oferim în continuare clienților noști cele mai bune opțiuni de călătorie din Iași la tarife low-cost. Cele cinci aeronave alocate bazei, precum și rețeaua de rute ce conectează acum Iașul cu 22 de destinații variate din Europa și nu numai, oferă o mai bună flexibilitate pasagerilor noștri și ne ajută să ne îndeplinim datoria de a asigura o experiență de călătorie sigură și plăcută. Vrem să felicităm Aeroportul Iași pentru această realizare, dar și pe norocosul pasager cu numărul 2 milioane care a ales să călătorească alături de noi”. , a spus Valeria Bragarenco, Corporate Communications Manager la Wizz Air.

În perioada în care s-a ajuns la noul prag de trafic, pasagerii Aeroportului Iași au putut călători în orașe importante din Europa și nu numai, în programul de zbor fiind disponibile 25 de rute directe oferite de cinci operatori aeriene, astfel:

WIZZ AIR: Istanbul, Berlin, Memmingen, Dortmund, Basel, Copenhaga, Billund, Madrid, Barcelona, Londra-Luton, Liverpool, Paris-Beauvais, Bruxelles-Charleroi, Eindhoven, Roma-Fiumicino, Milano-Bergamo, Bologna, Torino, Veneția-Marco Polo, Bari, Catania, Larnaca
RYANAIR: Paris-Beauvais, Bruxelles-Charleroi, Milano-Bergamo, Dublin

AUSTRIAN AIRLINES: Viena

HISKY: Dublin

TAROM: Otopeni.

De asemenea, orarul de vară 2023 a cuprins mai multe zboruri charter în destinații turistice precum: Rodos, Skiathos, Zakynthos, Heraklion, Antalya, Hurghada, Sharm-el-Sheikh și Monastir.

Creşterea traficului de pasageri pe Aeroportul Iași a fost susţinută de lansarea, în primăvara acestui an, a două noi rute Wizz spre Berlin și Istanbul, urmată de venirea unui nou operator, Ryanair, ce ce a făcut posibilă suplimentarea frecvențelor săptămânale pe zborurile în Paris, Bruxelles, Milano și Dublin, și mai târziu alocarea celei de-a 5-a aeronave bazei Wizz Air din Iași, care ajută la creșterea operațiunilor pe patru rute existente.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;