Maternitatea “Cuza Vodă” va fi luminată în violet cu prilejul Zilei Mondiale a Prematurității

Data de  17 noiembrie a fiecărui an reprezintă ziua celor veniți pe lume înainte de termen – nou-născuții prematuri. Prin sărbătorirea acestei zile la nivel mondial, se doreste atragerea atenției opiniei publice asupra  prematurității, care în ultimii ani continua sa reprezinte o problemă de sănătate publică.

Și în acest an, colectivul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Cuza Vodă” din Iaşi sărbătoreşte această zi prin iluminare în violet – culoarea speranței, a unor clădiri emblematice ale Municipiului Iași: Primăria Municipiului Iași, Palatul Culturii, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie  ,, Cuza-Voda ,, Iași. Pe lângă continuarea acestui demers care a devenit tradiție începând cu anul 2016, conducerea spitalului împreună cu echipa de  specialiști din cadrul  Secției II Neonatologie a decis să marcheze această zi și prin organizarea unei conferințe cu invitați surpriză, care, cu siguranță vor impresiona audiența.

”Specialiștii noștri, medici și asistente medicale,  depun  cu devotament si implicare toate eforturile pentru a salva viețile copiilor care se grăbesc să vină pe lume  și care trebuie ajutați să trăiască. Avem datoria  să luptăm pentru șansa la o viață sănătoasă pentru fiecare copil născut prematur. Sectia de Neonatologie II, a Spitalului Clinic de Obstetrica – Ginecologie Cuza Voda Iasi este  dotata cu echipamente de ultima generatie pentru tratament şi monitorizare. Specialiștii beneficiază de condițiile necesare astfel încât, cu experiență și profesionalism  să ajute  nou-născuţii prematuri sau cu diverse alte afectiuni la naştere să supravieţuiască în cele mai bune condiţii”, a declarat Ec. Robert Dâncă,  managerul Spitalului Clinic de Obstetrica – Ginecologie ,, Cuza Voda ,, Iasi

În cadrul Spitalului Clinic de Obstetrica – Ginecologie “Cuza Vodă”, în ultimii trei ani s-au născut peste 17 mii copii , dintre care peste 10% au fost   născuți prematur:

  • 2020: 5795 de nașteri, dintre care 514 inainte de termen
  • 2021: 5993 de nașteri, dintre care 675 înainte de termen
  • 2022: 5513 nașteri, dintre care 575 înainte de termen

Cel mai mic prematur născut în aceasta perioadă la Sectia de Neonatologie II, a Spitalului Clinic de Obstetrică – Ginecologie Cuza Vodă, un  luptător și un supraviețuitor care a beneficiat de  profesionalismul si  implicarea totală a echipei de specialiști,  a cântărit  la naștere 520 de grame.

În fiecare an, se nasc aproximativ 15 milioane nou-născuți prematuri la nivel mondial, iar supraviețuirea acestora reprezintă o piatră de încercare atât pentru neonatologi, cât și pentru familiile lor, deoarece mortalitatea si morbiditatea au incidenta crescuta la aceasta categorie.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;